Verstopte neus

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Oorzaken van een verstopte neus

Een verkoudheid gaat vaak gepaard met een verstopte neus.

Iedereen heeft wel eens last van een verstopte neus. Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer een groot deel van de bevolking verkouden is, kunnen een groot aantal mensen last hebben van een verstopte neus. Een verstopte neus door verkoudheid gaat meestal vanzelf over.

Wanneer beide neusgaten verstopt zitten moet er door de mond worden geademd. Dit wordt mondademhaling  genoemd.

Behalve verkoudheid zijn er meer dan honderd andere oorzaken voor een verstopte neus. Een uitgebreide lijst van oorzaken staat onderaan deze webpagina.

Behandelen neusverstopping

Een verstopte neus die wordt veroorzaakt door zwelling van het neusslijmvlies kan worden behandeld met een decongestivum. Decongestiva zijn middelen die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen.

Decongestiva worden meestal geleverd in de vorm van neusdruppels of neusspray. Neusdruppels of neussprays tegen een verstopte neus bevatten meestal fysiologisch zout of xylometazoline. Xylometazoline is een middel dat de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwt. Hierdoor komt er minder vocht in het slijmvlies van de neus. Dat zal hierdoor slinken.

Lijst van oorzaken verstopte neus

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken van een verstopte neus. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een verstopping van de neus krijgen.

Zeer veel voorkomende oorzaken van een verstopte neus

Veel voorkomende oorzaken van een verstopte neus

Zeldzame oorzaken van een verstopte neus

Zeer zeldzame oorzaken van een verstopte neus

Extreem zeldzame oorzaken van een verstopte neus

Synoniemen

Andere namen voor verstopte neus zijn neusverstopping, allergische neusklachten, neusobstructieklachten, neuspassageklachten, gestoorde neuspassage, verminderde neusdoorgankelijkheid, obstructie van de neusgang, moeite met ademen door de neus, nasale congestie, dichtzittende neus, neusobstructie, en nasale obstructie.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 8 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 december 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven