Verslikken

Bijgewerkt op 5 december 2017

Verslikken (aspiratie)

Bij verslikken komt slijm, voedsel of maaginhoud in de luchtwegen terecht. De medische term hiervoor is ‘aspiratie’.

Tijdens het slikken gaat als een reflex het strotklepje dicht. Hiermee wordt de luchtpijp afgesloten zodat niks in de luchtwegen terecht komt. Als deze reflex niet goed werkt of om andere reden het strotklepje niet goed sluit kan iemand zich verslikken. Afhankelijk van de grootte van het voorwerp dat in de luchtwegen terechtkomt kan dit ernstig of minder ernstig zijn. In het meest ernstige geval worden de luchtwegen volledig afgesloten door het voorwerp, waardoor verstikking dreigt.

Mensen die zich vaak verslikken lopen een verhoogd risico op het krijgen van een zogenaamde verslikpneumonie (aspiratiepneumonie).

Oorzaken verslikken

De meest voorkomende oorzaken van zich verslikken zijn waarschijnlijk dronkenschap en een operatie. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen waarbij verslikken voorkomt als symptoom van de aandoening. Hieronder een overzicht van dergelijke aandoeningen. Het getal achter de diagnose geeft een schatting van het aantal mensen dat vanwege die oorzaak last heeft van zich vaak verslikken (jaarlijks in Nederland).

Synoniemen

zich verslikken, vaak verslikken, zich vaak verslikken, snel verslikken, aspiratie, aspireren

Engelse term

pulmonary aspiration, aspiration


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 december 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 29 september 2016

4 gedachten over “Verslikken”

  1. DIANA Rijmer

    Ik verspil me vaak smacht, net als afgelopen nacht. Dan wordt ik in paniek wakker omdat ik echt het gevoel heb te stikken. Wat kan hiervan de oorzaak zijn

  2. Chronische hyperventilatie? Sinds ik dit heb, verslik ik me regelmatig..met eten (1x tot Heimlichgreep toe ) of drinken maar soms ook met ineens vocht in luchtpijp. Ben 58 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven