Verminderde eetlust

Bijgewerkt op 28 juni 2022

Verminderde eetlust als symptoom

Iedereen heeft wel eens minder trek in eten. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je een ziekte onder de leden hebt. Maar verminderde of helemaal geen eetlust kan wel degelijk een symptoom zijn van een onderliggende ziekte.

Bij langdurig gebrek aan eetlust spreken artsen van ‘anorexie’. Dat is dus wat anders dan de eetstoornisanorexia nervosa‘. Anorexie leidt vaak tot afvallen en, op den duur, uitmergeling. Artsen spreken dan van ‘cachexie‘. Cachexie komt regelmatig voor bij mensen met terminale kanker en mensen met AIDS.

Verminderde eetlust en andere symptomen

Geen eetlust of verminderde eetlust gaat vaak gepaard met misselijkheid, maar niet altijd. Iemand met een depressie heeft vaak weinig trek in eten maar is niet misselijk.

Verder moet een verminderde eetlust niet verward worden met de symptomen ‘niet eten’ en ‘snel een verzadigd gevoel’. Mensen kunnen namelijk ook niet eten omdat ze bijvoorbeeld pijn bij het slikken hebben. En bij iemand die snel een verzadigd gevoel heeft hoeft dat niet per se te komen door een afgenomen eetlust. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat het ‘snel vol zitten’ wordt veroorzaakt door een vergrote milt die tegen de maag aandrukt.

Oorzaken verminderde eetlust

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor een verlies van eetlust. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken voor een verminderde eetlust op de webpagina over de differentiaal diagnose van anorexie.

Synoniemen

Andere namen voor een verminderde eetlust zijn geen eetlust, verlies vaan eetlust, slechte eetlust, geen trek in eten en anorexie.

Andere talen

Engelse vertaling

loss of appetite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven