Veel plassen

Bijgewerkt op 16 september 2021

Veel plassen (polyurie)

Het symptoom ‘veel plassen’ kan wijzen op verschillende aandoening. Deze webpagina gaat over de oorzaken van ‘veel plassen’. De medische term die gebruikt wordt voor dit symptoom is ‘polyurie’. Het tegengestelde van polyurie is oligurie (weinig plassen).

Verder moet ‘veel plassen’ niet worden verward met ‘vaak plassen‘. Uiteraard zullen mensen die veel urine aanmaken ook vaker naar het toilet gaan. Maar andersom is het niet zo dat mensen die als klacht hebben dat ze vaak moeten plassen ook altijd veel urine aanmaken.

Of sprake is van polyurie kan eenvoudig worden gemeten door de urine gedurende 24 uur te verzamelen in een grote fles. Als de hoeveelheid meer dan 2,5 liter is wordt gesproken van polyurie.

veel plassen (polyurie) meten

Oorzaken van veel plassen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een toename van de productie van urine, met als gevolg veel plassen. Veel oorzaken liggen voor de hand: veel drinken in het algemeen en in het bijzonder veel bier drinken en veel koffie drinken; en uiteraard het gebruik van plasmiddelen (diuretica). Daarnaast zijn er ook een groot aantal ziektebeelden die een toename van het plassen tot gevolg kunnen hebben. Het meest bekende ziektebeeld is suikerziekte (diabetes).

Hieronder een uitgebreid overzicht van in totaal zo’n honderd oorzaken. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak veel gaat plassen.

Veel voorkomende oorzaken van ‘veel plassen’ (>1.000/jaar)

Zeldzame oorzaken van ‘veel plassen’ (<1.000/jaar)

Zeer zeldzame oorzaken van ‘veel plassen’ (<100/jaar)

Extreem zeldzame oorzaken van ‘veel plassen’ (<1/jaar)

Engelse vertaling

excessive urination, polyuria

ICD10-code

R35

Synoniemen

Andere namen voor ‘veel plassen’ zijn overmatig plassen, veel moeten plassen, overmatig urineren, polyurie, meer plassen, en toegenomen urine-excretie.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 21 juli 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven