Vaginale afscheiding

Bijgewerkt op 31 mei 2021

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is de uitscheiding van vocht uit de vagina. Dit vocht wordt aangemaakt door cellen in de baarmoederhals (cervix) en het vaginaslijmvlies. Naast vocht bevat de afscheiding ook afgestoten cellen en bacteriën.

Uitscheiding van een geringe hoeveelheid vocht door de vagina is normaal. Het beschermt het vaginaslijmvlies tegen infecties. Bij seksuele opwinding neemt de productie van het vaginale vocht toe. Vaginaal vocht zorgt er dan voor dat de wrijving tussen vagina en penis vermindert tijdens het vrijen. Ook maakt het vaginaal vocht het binnendringen van de penis gemakkelijker.

Er zijn echter veel aandoeningen en omstandigheden waarbij de afscheiding van vocht uit de vagina toeneemt. Dit kan tot ongerustheid leiden. Op deze webpagina vind je een uitgebreid overzicht met oorzaken voor een toename van afscheiding uit de vagina.

De medische term voor afscheiding uit de vagina is ‘fluor vaginalis’.

Wanneer is afscheiding abnormaal?

Vaginale afscheiding kan een teken van een onderliggende ziekte of conditie zijn als (1) de hoeveelheid toeneemt, (2) de kleur verandert, (3) de consistentie verandert, (4) de afscheiding een onprettige geur heeft, of (5) wanneer ook andere symptomen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld pijn, een brandend gevoel of vaginaal bloedverlies.

Oorzaken vaginale afscheiding

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een toename en/of verandering van de afscheiding uit de vagina. In de meeste gevallen is de oorzaak een infectie. Dat kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de vagina zijn, bijvoorbeeld candidose, maar ook een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of bacteriële vaginose.

Onderaan deze webpagina staat een uitgebreide lijst van oorzaken, gerangschikt van veel voorkomend tot zeer zeldzaam.

Wat kan ik zelf doen?

Er is niet zoveel dat je zelf kunt doen tegen afscheiding uit de vagina. Het is van belang om eerst te weten wat de oorzaak voordat behandeld kan worden.

Wel is het verstandig om de vagina NIET met zeep te wassen. Dit prikkelt het slijmvlies van de vagina waardoor de afscheiding juist zal toenemen. Reinigen met water is daarom beter.

Wat kan de arts doen?

Vraaggesprek

De arts zal willen weten wat de oorzaak is van de afscheiding. Om hierachter te komen zal de arts vragen stellen over het aspect van de afscheiding (hoeveelheid, kleur, geur), vaginale hygiëne, seksueel verkeer, gebruik van voorbehoedsmiddelen, etc. Bij vrouwen van middelbare leeftijd zal de arts willen weten of de overgang (menopauze) al is ingetreden.

Lichamelijk onderzoek

De arts kan inwendig onderzoek van de vagina doen om afwijkingen in de vagina of aan de baarmoedermond op te sporen.

Laboratoriumonderzoek

Bloedonderzoek en urineonderzoek kunnen worden gedaan om bepaalde oorzaken op het spoor te komen. Ook kan met een wattenstaafje een kleine hoeveelheid afscheiding worden afgenomen voor onderzoek.

Engelse vertaling

vaginal discharge

Lijst met oorzaken vaginale afscheiding

Synoniemen voor vaginale afscheiding zijn fluor vaginalis, afscheiding vagina, afscheiding uit vagina, afscheiding uit de vagina, vaginaal vocht, vaginale vloed, te veel vaginale afscheiding


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven