Vaginaal bloedverlies

Bijgewerkt op 14 maart 2022

Wat is vaginaal bloedverlies?

Met vaginaal bloedverlies wordt bedoeld bloeding uit de vagina die niet wordt veroorzaakt door de menstruatie. Het gaat dus om abnormaal verlies van bloed uit de vagina. Dit kan voorkomen als symptoom van verschillende aandoeningen.

Bloedverlies uit de vagina is niet altijd als zodanig herkenbaar. Het kan namelijk zijn dat het gaat om bloedverlies vanuit de baarmoeder. Het bloed is dan vaak al verkleurd voordat het de vagina verlaat. Het is dan vaak zichtbaar als bruine afscheiding of bruine vlekken in de onderbroek.

Is het ernstig?

Bloedverlies uit de vagina (anders dan menstruatie) is altijd een reden om de huisarts te bezoeken. Het is namelijk onmogelijk om te beoordelen of het ernstig is zonder dat bekend is wat de oorzaak van het bloedverlies is.

De kans dat het vaginale bloedverlies door een kwaadaardige ziekte wordt veroorzaakt is bij jonge vrouwen ongeveer 10%. Na de overgang neemt die kans flink toe met de leeftijd. Bij vrouwen boven de 70 jaar is de kans dat het bloedverlies door een kwaadaardige ziekte wordt veroorzaakt ongeveer 75%.

Oorzaken vaginaal bloedverlies

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor vaginaal bloedverlies. De meeste oorzaken vallen in één van de volgende categoriën:

Soms wordt bloedverlies vanuit de plasbuis aangezien voor vaginaal bloedverlies.

Onderaan deze webpagina staat een uitgebreid overzicht van oorzaken voor bloedverlies vanuit de vagina.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij vaginaal bloedverlies zal de arts willen weten wat de oorzaak is. Om daarachter te komen zal de arts vragen stellen aan de patiënt. Verder zal lichamelijk onderzoek met een inwendig onderzoek worden gedaan. Eventueel kan een uitstrijkje van de baarmoedermond worden gemaakt en/of beeldvormend onderzoek worden aangevraagd.

Als op grond van de resultaten wordt gedacht aan een ziekte van de vrouwelijke voortplantingsorganen zal vaak worden verwezen naar een gynecoloog. De gynecoloog zal uitgebreider inwendig onderzoek van de vagina doen. Dit wordt ‘colposcopie’ genoemd.

colposcopie bij vaginaal bloedverlies

Als tijdens colposcopie afwijkingen worden gezien kan de gynecoloog besluiten een stukje weefsel uit de afwijking weg te nemen. Dit wordt ‘biopsie’ genoemd. Het stukje weefsel – ‘biopt’ – wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Op grond van de afwijkingen die daarbij worden gezien kan meestal een diagnose worden gesteld.

Ook kan de arts aanvullend onderzoek aanvragen, zoals bloedonderzoek, onderzoek van de urine en beeldvormend onderzoek.

Engelse vertaling

vaginal bleeding, vaginal blood loss

Synoniemen

Andere namen van vaginaal bloedverlies zijn bloed uit de vagina, bloedverlies uit de vagina, bloedverlies vagina, fluxus, bloeden uit de vagina, bloedverlies tussen de menstruaties, vaginale bloeding, vaginale bloedingen, en bloederige afscheiding uit de vagina.


Vaginaal Bloedverlies – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een overzicht van oorzaken voor bloedverlies uit de vagina. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal vrouwen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak vaginaal bloedverlies heeft.

Vaak voorkomende oorzaken voor vaginaal bloedverlies: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van vaginaal bloedverlies: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van vaginaal bloedverlies: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van vaginaal bloedverlies: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van vaginaal bloedverlies: <1/jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven