Vaak kleine beetjes plassen

Bijgewerkt op 4 maart 2020

Vaak kleine beetjes plassen als symptoom

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij iemand vaak kleine beetjes urine plast. Dit wordt met een medische term ‘pollakisurie’ genoemd. Deze webpagina geeft een overzicht van aandoeningen waarbij dit voorkomt.

Welke oorzaken zijn er?

Als je vaak kleine beetjes moet plassen wordt dat in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de urineblaas op één of andere manier wordt geprikkeld. Prikkeling van de urineblaas zorgt voor een gevoel van aandrang, met als gevolg dat we willen plassen. In de normale situatie is een volle blaas de prikkel die tot aandrang leidt. Maar er zijn ook aandoeningen en omstandigheden waarbij de urineblaas wordt geprikkeld.

Een veel voorkomende oorzaak van prikkeling van de blaaswand is een ontsteking of infectie. Dat kan een gewone blaasontsteking (cystitis) zijn. Maar ook andere aandoeningen van de blaas kunnen prikkeling van de blaaswand geven. Voorbeelden zijn aantasting van de blaas door bestraling en schistosomiasis van de blaas.

Prikkeling van de blaaswand kan ook worden veroorzaakt door druk op de urineblaas. De meest voorkomende oorzaak hiervan is zwangerschap. Veel zwangere vrouwen moeten, naarmate de ongeboren baby groter wordt, vaker naar het toilet. Maar ook gezwellen in de onderbuik kunnen druk op de blaas veroorzaken. Voorbeelden zijn een vleesboom (myoom), een gezwel van de eierstok (ovariumtumor) en een kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom).

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken voor ‘vaak kleine beetjes plassen’ onderaan deze webpagina.

Engelse vertaling

frequent urination, urinary frequency, pollakiuria


Pollakisurie – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor ‘vaak kleine beetjes plassen’. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die reden vaak kleine beetjes plast.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 november 2017


Synoniemen

Andere namen voor vaak kleine beetjes plassen zijn pollakisurie, veel kleine beetjes plassen, heel veel kleine beetjes plassen, vaak kleine plasjes en frequent kleine hoeveelheden urineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven