Troebele urine

Bijgewerkt op 22 februari 2018

Troebele urine

Troebele urine is een veel voorkomend verschijnsel en hoeft niet altijd afwijkend te zijn. De vertroebeling van de urine wordt meestal veroorzaakt door leukocyturie (verhoogd aantal witte bloedcellen in de urine). Dat is meestal het gevolg van een infectie ergens in de urinewegen, bijvoorbeeld een blaasontsteking.

troebele urine bij blaasontsteking
troebele urine

Oorzaken troebele urine

De meest voorkomende oorzaak van het troebel worden van urine is een blaasontsteking. Er zijn echter nog een aantal andere mogelijke oorzaken, zoals ontsteking van de nierfilters, ontsteking van het nierbekken, ontsteking van de prostaat, ontsteking van de plasbuis etc.. Hieronder staan ze op volgorde van voorkomen. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal gevallen van de betreffende ziekte waarbij troebeling van de urine als klacht voorkomt.

Engelse term

cloudy urine

Synoniemen

troebele plas, vertroebeling van de urine

De gegevens zijn afkomstig uit de SIMPTO-database, een database met gegevens over meer dan 8.000 ziektebeelden en hun symptomen.

1 gedachte over “Troebele urine”

  1. Twee weken geleden behandeld voor een blaasontsteking. Uit nieuwsgierigheid of het nu helemaal weg was, mijn plas opgevangen. Deze was zo troebel, ik kon er niks doorheen zien, niet eens de schim van mijn vingers aan de andere kant van het glas. Het leek wel een soort fruitsap. Verder nog geen pijn of last, maar ben wel benieuwd waar het door kan komen. Ben nu een week klaar met de antibiotica maar wel flink verkouden geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven