Terugtrekkend tandvlees

Bijgewerkt op 24 november 2015

Oorzaken terugtrekkend tandvlees

Veel mensen hebben terugtrekkend tandvlees. Verreweg de meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn te hard poetsen en parodontitis.

terugtrekkend tandvlees
terugtrekkend tandvlees

Verder kan irritatie van het tandvlees leiden tot terugtrekken van het tandvlees. Dit kan veroorzaakt worden door een kunstgebit, implantaat, bruggen en kronen, of een piercing in de lip.

Ook een operatie aan het tandvlees betekent vaak dat ziek tandvlees wordt verwijderd waardoor de tanden langer lijken.

Ten slotte is er nog een zeldzaam syndroom, het zogenaamde syndroom van Papillon-Lefèvre, waarbij teruggetrokken tandvlees voorkomt.

De medische term voor teruggetrokken tandvlees is ‘gingivarecessie’.

Teruggetrokken tandvlees leidt tot blootliggende tandhalzen. Dit leit weer tot gevoelige tandhalzen. Daarom, en ook vanwege het kosmetische aspect, zoekt men regelmatig naar behandeling voor terugtrekkend tandvlees.

Behandeling terugtrekkend tandvlees

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebit schoon blijft. Parodontitis ontstaat met name door een slechte verzorging van het gebit. Schoon houden van het gebit betekent het spoelen van de mond met water na het eten of drinken van zoetigheden of fruitsap, dagelijks poetsen van de tanden en regelmatig flossen.

Omdat hard poetsen ook kan leiden tot beschadiging en terugtrekken van het tandvlees is het van belang om niet al te harde tandenborstels te gebruiken. Ook mag bij het poetsen van de tanden niet te hard worden gedrukt op het tandvlees.

Er zijn speciale tandpasta’s die de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen. Bekende voorbeelden zijn Sensodyne en Meridol, maar vaak hebben andere tandpastamerken ook wel een product dat speciaal bedoeld is voor mensen met tandvleesproblemen.

Wat kan de tandarts doen?

De tandarts is de eerst aangewezen persoon om klachten die veroorzaakt worden door teruggetrokken tandvlees te behandelen. Bij terugtrekkend tandvlees zal de tandarts nagaan hoe ver de aandoening is uitgebreid. Hierbij zal met een sonde worden gemeten hoever de zogenaamde ‘pockets’ onder het tandvlees zijn. Bij uitgebreide parodontitis kan de tandarts besluiten om – onder verdoving – het ongezonde deel van het tandvlees te verwijderen. Dit wordt een ‘parodontologische behandeling’ genoemd.

Engelse term

receding gums, gingival recession

Verder lezen

Op de Engelstalige Wikipedia is een uitgebreid artikel over terugtrekkend tandvlees.

Synoniemen

wijkend tandvlees, lange tanden, lange tandhalzen, blootliggende tandhalzen, gevoelige tandhalzen, ontblote tandhalzen, blootliggende tandhals, terugtrekkend tandvlees, teruggetrokken tandvlees, terugtrekken van het tandvlees, recessie van de gingiva, gingivarecessie, lange tandhalzen, lange tanden en kiezen, lange tanden/kiezen, blote tandhalzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven