Spiertrillingen

Bijgewerkt op 15 november 2022

Wat zijn spiertrillingen?

Spiertrillingen zijn samentrekkingen van groepjes spiervezels zonder dat daarbij de gehele spier samentrekt. De samentrekkingen gebeuren onwillekeurig. Dat betekent dat ze vanzelf (spontaan) optreden, dus zonder dat het de bedoeling is.

Spiertrillingen kunnen een volstrekt onschuldig verschijnsel zijn. Soms komen ze echter voor als symptoom van een onderliggende ziekte. Dan moet worden uitgezocht welke ziekte dat is.

De medische term voor spiertrillingen is ‘fasciculaties‘.

Welke oorzaken zijn er?

Spiertrillingen komen regelmatig voor zonder dat er een ziekte aan ten grondslag ligt. Ze zijn dus vaak goedaardig. Er zijn echter ook een aantal aandoeningen en omstandigheden die spiertrillingen kunnen veroorzaken.

Hieronder een lijst met mogelijke oorzaken voor spiertrillingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als de spiertrillingen een verschijnsel zijn van een onderliggende aandoening zal de arts willen weten welke aandoening dat is. Pas dan kan de juiste behandeling worden ingesteld.

Om erachter te komen waardoor de spiertrillingen worden veroorzaakt kan de arts verschillende onderzoeken doen en aanvragen.

Vraaggesprek met de patiënt

In de eerste plaats zal de arts vragen stellen aan de patiënt. Hoe lang bestaan de trillingen al? Treden ze op onder bepaalde omstandigheden? Zijn er nog andere klachten? Drink je veel koffie? Gebruik je bepaalde medicijnen? Etc.

Lichamelijk onderzoek

Vervolgens kan de arts lichamelijk onderzoek doen. Hierbij kan worden gekeken of de spiertrillingen aanwezig zijn. Als dat niet zo is kan worden geprobeerd ze op te wekken. Dat kan door op de betreffende spier te kloppen, of in de spier te knijpen.

Ook wordt bij lichamelijk onderzoek gekeken of er andere afwijkingen zijn. Als dat zo is kan dat een aanknopingspunt zijn voor een bepaalde diagnose.

Bloedonderzoek

Verder zal de arts bloedonderzoek laten doen. Daarbij kunnen afwijkingen aan de zogenaamde elektrolyten aan het licht komen. Spiertrillingen kunnen namelijk ook worden veroorzaakt door een verlaagd natrium gehalte in het bloed (zouttekort), een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie) etc.

Spieronderzoek

Ten slotte kan de arts onderzoek naar de betreffende spier(en) laten doen. Dit wordt elektromyografie, of kortweg ‘EMG’, genoemd.

fasciculaties vaststellen met elektromyografisch onderzoek
fasciculaties vaststellen met elektromyografisch onderzoek (bron: EMG-neuro)

Wat is de behandeling?

Algemene maatregelen die je zelf kunt nemen om spiertrillingen te verminderen zijn (1) minder koffie drinken, (2) vermijden van stress en (3) zorgen voor een goede nachtrust.

Omdat spiertrillingen vaak door een tekort aan magnesium worden veroorzaakt kan het helpen om voedingsmiddelen in te nemen die veel magnesium bevatten. Voorbeelden daarvan zijn noten en bananen.

spiertrillingen behandelen door meer bananen te eten (bevatten magnesium)
bananen bevatten veel magnesium

De behandeling is verder afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Kijk hiervoor op de webpagina’s over de verschillende oorzaken.

Engelse vertaling

muscle twitches, fasciculations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven