Spierkrampen

Wat zijn spierkrampen?

Spierkramp is een pijnlijke samentrekking van een spier die vanzelf optreedt, dus zonder dat de betreffende spier bewust wordt aangespannen.

Spierkrampen kunnen seconden tot minuten aanhouden. Hoewel spierkrampen meestal in de benen voorkomen kunnen ze ook in andere spieren optreden.

Welke oorzaken zijn er?

De meeste mensen hebben wel eens spierkramp in de benen gehad na zware lichamelijke inspanning.

spierkramp door sporten
Bron: Steven Pisano

Er zijn echter ook een groot aantal ziektebeelden en omstandigheden die spierkrampen kunnen veroorzaken. Dan is spierkramp een symptoom van een onderliggende aandoening.

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken van spierkramp. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van spierkrampen.

Vaak voorkomende oorzaken van spierkrampen: >1.000/jaar

 Minder vaak voorkomende oorzaken van spierkrampen: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van spierkrampen: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van spierkrampen: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van spierkrampen: <1/jaar

Wat is de behandeling?

Er is niet één behandeling die voor alle bovengenoemde vormen van spierkramp een oplossing geeft. Daarom geldt in het algemeen dat de behandeling afhankelijk is van de oorzaak.

Preventie spierkrampen bij sporten

De spierkramp die samenhangt met sporten kan deels voorkomen worden door tijdens het sporten voldoende vocht in te nemen. Hiermee wordt uitdroging voorkomen en daarmee ook de kans op het krijgen van spierkrampen. Neem daarom regelmatig een paar slokjes water of sportdrank tijdens het sporten. Doe dat bij voorkeur al voordat de dorst inzet.

spierkrampen - water drinken om dehydratie tegen te gaan

Engelse vertaling

muscle cramps, cramp

Synoniemen

Andere woorden voor spierkrampen zijn kramp, spierkramp, pijnlijke spiersamentrekking, pijnlijke spiersamentrekkingen, en kramp in de spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven