Spider naevus

Bijgewerkt op 29 mei 2024

Wat is een spider naevus?

Een spider naevus – meervoud: spider naevi – is een rood puntje in de huid met uitlopers die doen denken aan spinnenpoten. Daarom wordt ook wel gesproken van spinnenkop. Het is een verwijd bloedvaatje in de huid dat zichtbaar is als een rood puntje. Vanuit dit bloedvaatje lopen kleinere bloedvaatjes.

spider naevus – bron: Herbert L. Fred, MD en Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons

Wat is de oorzaak?

Spider naevi kunnen voorkomen zonder dat er sprake is van een onderliggende ziekte. Als er meerdere spider naevi zijn kan het zijn dat ze worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening. In dat geval komen ze dus voor als symptoom van een ziekte.

Spider naevi kunnen ontstaan onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen. Om die reden kunnen ze voorkomen bij vrouwen die zwanger zijn, maar ook bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken. De meeste anticonceptiepillen bevatten namelijk oestrogenen. Ook mensen met chronische leverziekten, zoals cirrose van de lever, hebben regelmatig spider naevi. De lever is namelijk verantwoordelijk voor de omzetting van oestrogenen in minder actieve stofjes. Door aantasting van de lever worden de oestrogenen niet meer omgezet. Het oestrogeen gehalte in het bloed is daardoor verhoogd.

Wat is de behandeling?

Een spider naevus veroorzaakt geen klachten. Wanneer er geen onderliggende ziekte is verdwijnen ze vaak vanzelf. Het kan echter jaren duren voordat ze verdwenen zijn. Wanneer ze voorkomen bij zwangeren verdwijnen ze vaak na de bevalling. Wanneer ze voorkomen door gebruik van anticonceptiepil zullen ze meestal verdwijnen na stoppen met het gebruik van de pil.

Spider naevi die worden veroorzaakt door leverziekte zullen vaak langere tijd blijven bestaan. Ze kunnen verdwijnen of minder worden als de leverziekte met succes behandeld wordt.

Spider naevi die in het gezicht, of op een andere storende plek, voorkomen kunnen om cosmetische redenen worden verwijderd. Een dergelijke behandeling gebeurt door een dermatoloog.

Synoniemen

spider nevus, spinnenkop, nevus araneus.

Engelse vertaling

spider angioma

Duitse vertaling

Naevus araneus, Naevus stellatus, Spinnennävus, Sternnävus, Gefäßspinne, Eppinger-Sternchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven