Snelle hartslag

Bijgewerkt op 21 februari 2022

Snelle hartslag (tachycardie)

Met ‘hartslag’ wordt bedoeld het aantal keer dat het hart slaat in één minuut. Er wordt gesproken van een hoge hartslag als de hartslag in rust hoger is dan 100 slagen per minuut. De medische naam voor een snelle hartslag is ‘tachycardie‘.

Het tegengestelde van tachycardie is bradycardie. Bradycardie is een te lage hartslag. De hartslag is te laag als het hart minder dan 60 keer per minuut slaat.

Oorzaken snelle hartslag

Ons hart gaat sneller kloppen bij lichamelijke inspanning. Dat is een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat er meer zuurstofrijk bloed naar de spieren wordt gepompt. De spieren moeten immers meer inspanning leveren.

Daarnaast zijn er een heleboel aandoeningen en omstandigheden waarbij het hart sneller gaat kloppen. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede. Door een tekort aan hemoglobine in het bloed wordt onvoldoende zuurstof naar de organen en weefsels getransporteerd. Als reactie zal het hart het bloed sneller rond gaan pompen.

Wanneer de bloeddruk omlaag gaat dreigen de organen en weefsels te weinig bloed te krijgen. Als reactie daarop zal het hart sneller gaan pompen. Ziekten en omstandigheden die leiden tot een verlaging van de bloeddruk (hypotensie) zullen dus ook tot een versnelling van de hartslag kunnen leiden.

Ook bij een verhoging van de lichaamstemperatuur zal het hart over het algemeen sneller gaan kloppen. Dat betekent dat bij de meeste ziekten die met koorts gepaard gaan ook een snelle hartslag zal optreden.

Ten slotte zijn er een aantal geneesmiddelen die tot een verhoging van de hartslag kunnen leiden.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken van een snelle hartslag onderaan deze webpagina.

Engelse vertaling

tachycardia


Tachycardie – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken van een snelle hartslag (tachycardia). Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een hoge hartslag heeft.


Synoniemen

Andere namen voor snelle hartslag zijn versnelde hartslag, snelle pols, snelle polsslag, tachycard, tachycardie, hoge hartslag, versnelde pols, snelle hartfrequentie, hoge hartfrequentie, versnelde hartslag, versnelde polsslag, verhoogde hartslag, verhoogd hartritme, hogere hartslag, stijging pols, en verhoogde hartfrequentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven