Snelle ademhaling

Bijgewerkt op 4 november 2020

Snelle ademhaling (tachypneu)

Er wordt gesproken van een snelle ademhaling als meer dan 20 keer per minuut wordt geademd. Dit komt voor bij veel verschillende ziekten en omstandigheden. Op deze webpagina vindt u een uitgebreid overzicht van de verschillende oorzaken.

Vaak gaat een snelle ademhaling gepaard met kortademigheid, maar niet altijd. Kortademigheid is het gevoel dat men onvoldoende lucht binnenkrijgt. Het gevolg is dat men sneller gaat ademen. Maar er zijn ook oorzaken van een versnelde ademhaling zonder dat er een gevoel van kortademigheid is.

De medische term voor snelle ademhaling is tachypneu (of ’tachypnoe’).

Oorzaken snelle ademhaling

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor ‘snel ademen’. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een snelle ademhaling krijgt.

Zeer vaak voorkomende oorzaken van snelle ademhaling (>5.000/jaar)

Vaak voorkomende oorzaken voor snelle ademhaling (>1.000/jaar)

Zeldzame oorzaken van snelle ademhaling (<100/jaar)

Extreem zeldzame oorzaken van snelle ademhaling (<10/jaar)

Engelse vertaling

tachypnea (USA), tachypnoea (UK)

ICD10-code

R06.0

Synoniemen

Andere namen voor snelle ademhaling zijn snel ademhalen, snelle ademhaling, sneller ademen, sneller ademhalen, versneld ademen, versneld ademhalen, tachypnoe, tachypneu, versnelde ademhaling, hoge ademfrequentie, hoge ademhalingsfrequentie, verhoogde ademfrequentie, verhoogde ademhalingsfrequentie, snel ademen, en tachypnoea.

Scroll naar boven