Smaakverlies

Bijgewerkt op 8 september 2019

Smaakverlies

Smaakverlies is een veel voorkomende klacht waarvoor men niet snel naar de dokter gaat. Vaak is de oorzaak meteen duidelijk en van voorbijgaande aard, bijvoorbeeld verbranden van de tong door heet voedsel, verkoudheid of griep. Maar soms is de reden van het smaakverlies niet direct duidelijk. In dat geval kan een ziekte ten grondslag liggen aan de klacht. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen verlies van smaak geven.

smaakverlies (ageusie)

De medische term voor het optreden van smaakverlies is ‘ageusie’ of ‘hypogeusie’. Deze laatste term betekent eigenlijk ‘verminderde smaak’.

Oorzaken smaakverlies

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor verlies van de smaak.

Engelse term

loss of taste, ageusia

ICD10-code

R43.2

Synoniemen voor smaakverlies zijn: minder smaak, verminderde smaak, geen smaak, niet goed kunnen proeven, niet kunnen proeven, geen smaak, verlies van smaakvermogen, verminderd smaakvermogen, smakeloosheid, niks proeven, minder goed proeven, ageusie, hypogeusie, verstoorde smaak, gestoorde smaak, hypogeusia


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen die last hebben van smaakverlies. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan. Alleen reacties die een serieuze bijdrage aan het artikel of de discussie geven worden geplaatst.



3 gedachten over “Smaakverlies”

  1. Mijn man, 91 jaar, kerngezond, kreeg na een vlucht Milaan-Miami last van smaakverlies, en proeft nu niets meer. Ik neem aan, dat dit gewoon een leeftijdsverschijnsel is. Wat mij echter opviel, is, dat mijn zuster, ook op late leeftijd, hetzelfde overkomen is……en óók na een vlucht van Amsterdam naar San Francisco….. Is dit puur toeval, of heeft dit inderdaad met vliegen te maken??

    1. A.J.Bruinsma

      Zojuist lees ik deze reactie en ik ben benieuwd of hier nog een antwoord op is gekomen. Ik heb een vriendin van 69 jr op bezoek, die een paar dagen geleden teruggevlogen is van Spanje naar België. Ook zij heeft na thuiskomst plotseling smaakverlies van de tong. Ze is een echte keukenfanaat en wil uiteraard heel graag weten of meer mensen dit hebben meegemaakt en of het zich kan herstellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven