Smaakverlies

Smaakverlies is een veel voorkomende klacht waarvoor men niet snel naar de dokter gaat. Vaak is de oorzaak meteen duidelijk en van voorbijgaande aard, bijvoorbeeld verbranden van de tong door heet voedsel, verkoudheid of griep. Maar soms is de reden van het smaakverlies niet direct duidelijk. In dat geval kan een ziekte ten grondslag liggen aan de klacht. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen verlies van smaak geven.

smaakverlies (ageusie)

De medische term voor het optreden van smaakverlies is ‘ageusie’ of ‘hypogeusie’. Deze laatste term betekent eigenlijk ‘verminderde smaak’.

Oorzaken smaakverlies

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor verlies van de smaak.

Engelse term

loss of taste, ageusia

ICD10-code

R43.2

Synoniemen voor smaakverlies zijn: minder smaak, verminderde smaak, geen smaak, niet goed kunnen proeven, niet kunnen proeven, geen smaak, verlies van smaakvermogen, verminderd smaakvermogen, smakeloosheid, niks proeven, minder goed proeven, ageusie, hypogeusie, verstoorde smaak, gestoorde smaak, hypogeusia

1 reactie

  1. Mijn man, 91 jaar, kerngezond, kreeg na een vlucht Milaan-Miami last van smaakverlies, en proeft nu niets meer. Ik neem aan, dat dit gewoon een leeftijdsverschijnsel is. Wat mij echter opviel, is, dat mijn zuster, ook op late leeftijd, hetzelfde overkomen is……en óók na een vlucht van Amsterdam naar San Francisco….. Is dit puur toeval, of heeft dit inderdaad met vliegen te maken??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *