Schuimende urine

Bijgewerkt op 8 augustus 2023 door Simpto.nl

Schuimende urine

Normaal gesproken zal urine niet erg schuimen. Als mannen staand plassen en de urine met enige snelheid in de wc-pot terechtkomt kunnen tijdelijk wat luchtbellen ontstaan. Dat is normaal. Maar als er echt schuim op de urine blijft staan kan dat een teken zijn van een onderliggende ziekte.

schuim op de urine
schuimende urine

Wat is de oorzaak?

Schuimen van de urine  betekent dat de urine een bestanddeel bevat dat er normaal niet in zit. Dat kan komen doordat er ontstekingscellen in de plas zitten, maar het kan ook veroorzaakt worden door eiwit in de urine. In het laatste geval is er meestal sprake van een ‘lek’ in de nierfilters waardoor eiwitten die normaal gesproken in het bloed circuleren met de urine worden uitgescheiden. Dit kan worden getest door de hoeveelheid eiwit in de urine te bepalen.

Soms wordt schuimende urine veroorzaakt door een verhoogd bilirubine gehalte in de urine. Dit wordt ‘bilirubinurie’ of ‘hyperbilirubinurie’ genoemd.

Wat kan ik zelf doen bij schuimende urine?

Als uw urine schuimt is het zinvol om te testen of er te veel eiwit in de urine zit. Dit kan gebeuren bij de huisarts, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om het zelf te testen. Hiervoor zijn speciale urine-zelftests beschikbaar, Dergelijke tests zijn via internet te bestellen zijn en geven snel duidelijkheid. Als de uitslag laat zien dat u inderdaad eiwit in de urine heeft moet worden uitgezocht wat daarvan de oorzaak is.

Een veel gebruikte test voor eiwit in de urine is de Totaal-Check urinetest. Deze is voor rond de 10 euro online verkrijgbaar.

Wat kan de arts doen?

De arts zal ook willen weten of er eiwit in de urine zit. Als dat het geval is zal nader onderzoek worden gedaan om een aandoening van de nieren uit te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld met bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Bij bloedonderzoek kan bijvoorbeeld een verhoogd creatinine gehalte een aanwijzing zijn voor een aandoening van de nieren. Naast een verhoogd eiwit gehalte kan in de urine ook het aantal ontstekingscellen (witte bloedcellen) en de aanwezigheid van rode bloedcellen worden bepaald.

Vaak zal als beeldvormend onderzoek in eerste instantie een echoscopie van de nieren worden gedaan.

Lijst met oorzaken van schuimen van de urine

Hieronder een overzicht met alle mogelijke oorzaken van ‘schuimende urine’. Het getal achter de diagnose geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland schuimen van de urine opmerkt ten gevolge van de betreffende aandoening.

Vaak voorkomende oorzaken van schuimende urine: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van schuimende urine: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van schuimende urine: <10/jaar

Engelse vertaling

foamy urine


Verwante onderwerpen


De gegevens in de tabel zijn afkomstig van de Simpto-database. De Simpto-database bevat informatie over de epidemiologie en symptomatologie van ruim 8.500 ziektebeelden en andere diagnoses. Daarnaast bevat de database informatie over meer dan 2.500 verschillende symptomen en klinische bevindingen. Voor al deze symptomen en klinische bevindingen bevat de database een differentiaal diagnose. Op deze webpagina is de differentiaal diagnose voor ‘schuimende urine’ weergegeven.

Synoniemen

Andere woorden voor schuimende urine zijn: laagje schuim op de plas, schuimen van de urine, schuimende plas, schuim op de plas, schuim op de urine, schuim op urine, en urine schuim.


1 gedachte over “Schuimende urine”

  1. Hallo,

    Ook last van duizeligheid, gevoel van flauwvallen en Door benen zakken..Daarna paniek, hartkloppingen …steken linkerborst, benauwdheid, slecht slapen, afvallen…voel me ribben de laatste tijd veel beter bij me borst. Maar schuimend urine alsof er zeep in zit. Blijft zeker 20 minuten staan na het plassen.
    Ga naar huisarts zeer snel, maar toch graag een reactie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven