Scheve mond

Bijgewerkt op 18 augustus 2018

Scheve mond

Een scheve mond is het gevolg van aantasting van de aangezichtsspieren aan één kant van het gezicht. De gezichtsspieren zijn niet meer in staat om de mond aan de betreffende kant ‘omhoog te houden’.

scheve mond
afhangende mondhoek bij aangezichtsverlamming

Een afhangende mond kan niet alleen cosmetisch storend zijn, het kan ook leiden tot bijvoorbeeld kwijlen en/of problemen met praten. Bij lachen is helemaal opvallend dat de mond scheef is, omdat de mondhoek aan de gezonde kant wel omhoog trekt.

Oorzaken scheve mond

Een scheve mond of afhangende mondhoek wordt meestal veroorzaakt door aantasting van de aangezichtszenuw (nervus facialis). Deze zenuw verzorgt namelijk veel van de spieren in het gezicht. De oorzaak van een slecht werkende aangezichtszenuw kan in de hersenen liggen – bijvoorbeeld een beroerte – of in de zenuw zelf.

Hieronder een overzicht van aandoeningen waarbij een scheve mond als symptoom op kan treden. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een scheve mond krijgt.

Behandeling scheve mond

De behandeling van een scheve mond is over het algemeen afhankelijk van de oorzaak. Als behandeling van de onderliggende oorzaak niet helpt en de afhangende mond als cosmetisch storend wordt ervaren of problemen met praten oplevert kan in sommige gevallen een chirurgische ingreep verlichting geven.

Synoniemen

afhangende mondhoek, afhangende mond, asymmetrie van de mondhoek, mondhoekasymmetrie, hangende mondhoek, mondhoek hangt scheef, scheve mondhoek, scheefgezakte mond, scheve mond


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 24 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 oktober 2016

Scroll naar boven