Rugpijn

Bijgewerkt op 16 november 2021

Oorzaken rugpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens rugpijn gehad. Het is één van de meest voorkomende klachten waarvoor de huisarts wordt geraadpleegd. Vaak wordt niet duidelijk wat precies de oorzaak is van de pijn. Het kan een verrekt spiertje zijn, maar ook bijvoorbeeld een beknelde zenuw of een verschoven gewrichtje in de wervelkolom. Als de pijn in de rug aanhoudt kan onderzoek worden gedaan naar de onderliggende oorzaak. In de lijst onder aan deze pagina staan bijna vierhonderd verschillende oorzaken voor rugpijn.

rugpijn
rugpijn

Kijk voor oorzaken van pijn boven in de rug op de pagina over hoge rugpijn. Kijk voor oorzaken van pijn onder in de rug op de pagina over lage rugpijn.

Diagnostiek & Behandeling

Wat kun je zelf doen?

Vroeger werd geadviseerd om bij rugpijn bedrust te houden. Tegenwoordig is het advies om – op geleide van de pijn – juist in beweging te blijven. Eventueel kunnen pijnstillers worden gebruikt. Het is dan aan te raden om eerst paracetamol te nemen. Pas als paracetamol niet werkt kan een pijnstiller van de groep NSAID’s worden gebruikt. Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen, indometacine en diclofenac. NSAID’s kunnen meer en ernstiger bijwerkingen geven dan paracetamol.

Wat kan de arts doen?

De arts zal eerst willen weten wat de oorzaak is van de rugpijn. Om daarachter te komen worden vragen gesteld aan de patiënt. Waar zit de pijn? Boven in de rug? Of onder in de rug? Wanneer is het begonnen? Was er een bepaalde aanleiding voor het ontstaan van de pijn?

Vervolgens kan de arts lichamelijk onderzoek doen. Bij aanhoudende rugpijn zal de arts vaak aanvullende onderzoek aanvragen, bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek of beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek kunnen aanwijzingen worden gevonden voor de oorzaak van de rugpijn. Zo zijn er bepaalde testen om beenlengteverschil, scoliose of een rughernia als oorzaak voor de pijn in de rug op het spoor te komen.

Laboratoriumonderzoek

Verhoging van de zogenaamde ontstekingsparameters (BSE en CRP) kunnen wijzen op nierbekkenontsteking, galblaasontsteking of longontsteking als oorzaak voor de rugpijn.

Bacteriën in de urine (bacteriurie) en witte bloedcellen in de urine (leukocyturie) kunnen wijzen op nierbekkenontsteking.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van een CT-scan of MRI-scan van de rug kunnen afwijkingen van de wervelkolom worden gezien.

Behandeling

De behandeling die de arts zal instellen is afhankelijk van de oorzaak die wordt gevonden. Vaak zal echter niet direct een oorzaak worden gevonden. In die gevallen is het advies meestal om te proberen in beweging te blijven. Dus GEEN bedrust.

Eventueel kan de arts pijnstillers of fysiotherapie voorschrijven tegen de rugpijn.

Engelse vertaling

back pain

ICD10-code

M54


Uitgebreide lijst met oorzaken van rugpijn

Hieronder een uitgebreide lijst met bijna vierhonderd verschillende oorzaken voor pijn in de rug. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak rugpijn heeft.

Zeer veel voorkomende oorzaken rugpijn: >10.000/jaar

Veel voorkomende oorzaken rugpijn: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van rugpijn: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van rugpijn: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van rugpijn: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van rugpijn: <1/jaar

Synoniemen

Andere namen voor rugpijn zijn pijn in de rug, pijn aan de rug, pijn rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven