Psychose

Wat is een psychose?

Een psychose is een episode waarin iemand last heeft van wanen en hallucinaties. Bij wanen neem je dingen anders waar dan ze zijn. Bij hallucinaties neem je dingen waar er helemaal niet zijn, bijvoorbeeld het horen van stemmen. Ook is het onmogelijk om logisch te denken tijdens een psychose. Door deze veranderingen gaan mensen met een psychose zich meestal vreemd gedragen.

Een ander kenmerk van een psychose is dat degene die de psychose krijgt vaak niet doorheeft dat hij of zij een psychose doormaakt. De patiënt met een psychose kan daardoor heel nuchter vertellen dat bijvoorbeeld bij hem/haar een zendertje in de hersenen is geïmplanteerd waarmee mensen van de overheid of vreemde wezens hem/haar kunnen volgen en afluisteren.

Wat is de oorzaak?

Een psychose kan voorkomen als geïsoleerd verschijnsel. In dat geval wordt gesproken van een geïsoleerde psychose of acute psychotische stoornis. Ook kan het voorkomen als symptoom van een ziekte. Het meest bekende voorbeeld is schizofrenie. Ten slotte kunnen psychose optreden als bijwerking van geneesmiddelen. In dat geval wordt gesproken van een geneesmiddelen geïnduceerde psychose. Ook het stoppen van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot het ontstaan van psychoses. Hieronder een uitgebreid overzicht van medicijnen die een psychose kunnen veroorzaken (zie Appendix).

Engelse vertaling

psychosis


Appendix – geneesmiddelen-geïnduceerde psychose

De volgende geneesmiddelen zijn in verband zijn gebracht met het optreden van psychoses:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven