Pijn teelbal

Pijn teelbal – Inleiding

Pijn aan de teelbal (zaadbal) kan een onschuldige klacht zijn. Het kan echter ook voorkomen als symptoom van een aandoening die met spoed behandeld moet worden.

pijn teelbal (orchialgie, testiculaire pijn)

De medische naam voor een pijnlijke teelbal is ‘testiculaire pijn’ of ‘orchialgie’.

Oorzaken pijn teelbal

Er zijn meerdere aandoeningen die pijn in de teelbal kunnen geven. Soms gaat het om aandoeningen van de zaadbal zelf. Vaak gaat het om aandoeningen van omliggende organen, zoals bijbal en prostaat. Deze kunnen uitstralende pijn in de zaadbal veroorzaken.

De meest voorkomende zijn zaadbalpijn na sterilisatie, ontsteking van de bijbal (epididymitis), ontsteking van de zaadbal (orchitis), ontsteking van de prostaat, draaiing van de teelbal, en teelbalkanker (zaadbalkanker).

Mannen met een pijnlijke teelbal kunnen zich zorgen maken als ze denken dat er sprake is van teelbalkanker. Opmerkelijk is dat teelbalkanker juist niet zo vaak pijnklachten geeft. Daarnaast is teelbalkanker een vorm van kanker die in de meeste gevallen goed kan worden behandeld.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor de arts is het van belang om onderscheid te maken tussen oorzaken die direct behandeld moeten worden, en overige oorzaken. Voorbeelden van oorzaken die direct behandeld moeten worden zijn gangreen van Fournier en draaiing van de zaadbal (torsio testis).

Om de oorzaak van de pijn in de zaadbal te achterhalen kan de arts vragen stellen, lichamelijk onderzoek doen, en aanvullend onderzoek aanvragen.

Vragen stellen

De arts zal willen weten of de klachten plotseling zijn ontstaan (‘acute zaadbalpijn’), of dat de pijn geleidelijk is ontstaan en al langere tijd aanwezig is (‘chronische zaadbalpijn’).

Acute zaadbalpijn kan worden veroorzaakt door een draaiing van de zaadbal.

Chronische zaadbalpijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ontsteking van de bijbal (epididymitis), of een waterzakbreuk (hydrocele).

Ook zal de arts willen weten of er nog andere klachten zijn, zoals bijvoorbeeld koorts.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts beoordelen of er afwijkingen aan de teelbal zijn. Verder zal de arts letten op afwijkingen aan de balzak. Ook zal worden gevoeld of de lymfeklieren in de lies gezwollen zijn.

De arts kan vragen of de patiënt op de handrug wil blazen. Hierdoor wordt de druk in de buik verhoogd. Als de oorzaak van de pijn een liesbreuk is zal deze mogelijk opbollen in de lies.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek kan bestaan uit bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormend onderzoek. Vaak zal als beeldvormend onderzoek in eerste instantie een echo van de balzak worden gemaakt.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden gebruikt.

Engelse vertaling

testicular pain


Pijn teelbal – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken van pijn in de teelbal. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mannen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een pijnlijke teelbal heeft.

Vaak voorkomende oorzaken van pijn in de teelbal: >1.000/jaar

Regelmatig voorkomende oorzaken pijn teelbal: 100-1.000/jaar

Zeldzame oorzaken pijn teelbal: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken pijn teelbal: <10/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 19 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 november 2017


Synoniemen voor pijn teelbal zijn pijn zaadbal, pijn aan zaadbal, pijnlijke zaadbal, zaadbalpijn, pijn testikel, pijnlijke testikel, pijn aan de testikels, pijn in zaadbal, pijn in de zaadbal, pijnlijke zaadbal, pijn teelbal, pijn in teelbal, pijn in de teelbal, pijn aan teelbal, pijn aan testes, pijnlijke teelbal, pijn aan een zaadbal, zaadbalpijn, gevoelige zaadbal, pijn in de balzak, pijn in het scrotum, pijn aan de teelbal, pijnlijke testes, pijn aan de testes, orchialgie, teelbal pijn, teelbalpijn, teelballen pijn, testiculaire pijn, en pijn teelballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven