Pijn onderbuik

Bijgewerkt op 5 november 2019

Oorzaken pijn onderbuik

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht, vooral bij vrouwen. Er zijn meer dan honderd verschillende oorzaken voor het optreden van onderbuikspijn. Vaak gaat het om een ontsteking van een orgaan in de onderbuik, zoals een ontsteking van de blaas of een ontsteking van de eileider. Maar de pijn kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een cyste of een gezwel.

pijn onderbuik

Wanneer naar de dokter?

Bij aanhoudende pijn in de onderbuik die niet wordt veroorzaakt door menstruatie, zwangerschap of bevalling is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen.

Wat kan ik zelf doen?

Pijnstillers kunnen helpen tegen onderbuikspijn. Als er sprake is van buikkrampen zijn pijnstillers vaak minder goed werkzaam. Gebruik in eerste instantie paracetamol. Wees terughoudend met het gebruik van pijnstillers als ibuprofen en diclofenac. Deze kunnen – vooral bij langdurig gebruik – vervelende bijwerkingen geven.

Wat kan de dokter doen?

Een arts zal altijd eerst willen weten wat de oorzaak van de pijn is. Om daar achter te komen zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Ten eerste zal de arts echter vragen stellen die aanwijzingen kunnen geven over de mogelijke oorzaak. Dan zal vaak lichamelijk onderzoek worden gedaan. Hierbij zal de arts de buik onderzoeken en eventueel ook inwendig onderzoek doen. Dat kan zijn inwendig onderzoek in de anus (rectaal toucher) of inwendig onderzoek in de vagina (vaginaal toucher).

Ook kan de arts aanvullend onderzoek aanvragen. Zo zal vaak laboratoriumonderzoek worden aangevraagd. Er wordt dan bloed geprikt om te beoordelen of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking of infectie. De urine kan worden onderzocht op de aanwezigheid van rode bloedcellen (hematurie), witte bloedcellen (leukocyturie) en bacteriën (bacteriurie).

De arts kan ook beeldvormend onderzoek laten doen. Dan wordt een röntgenfoto, een echoscopie, een CT-scan of een MRI-scan van de buik gemaakt.

echoscopie buik bij pijn onderbuik

Beeldvormend onderzoek van de onderbuik wordt meestal gedaan om gezwellen (tumoren) uit te sluiten. Voor het aantonen van ontstekingen is beeldvormend onderzoek minder geschikt.

Lijst met oorzaken

Hieronder vind je een uitgebreide lijst met oorzaken voor pijn onder in de buik. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak pijn in de onderbuik krijgt.

Vaak voorkomende oorzaken voor pijn onderbuik

Regelmatig voorkomende oorzaken pijn onderbuik

Zeldzame oorzaken pijn onderbuik

Zeer zeldzame oorzaken pijn onderbuik

Synoniemen voor pijn onderbuik zijn pijn in de onderbuik, pijn onder in de buik en onderbuikspijn


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 november 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven