Pijn bij plassen

Bijgewerkt op 24 oktober 2019

Pijn bij plassen

Pijn bij plassen of een branderig gevoel bij plassen is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt bedoeld pijn in de plasbuis die optreedt tijdens een bezoek aan de WC. Soms wordt de pijn dieper gevoeld.

Pijn bij het plassen kan door veel verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Meestal gaat het om een ontsteking (blaasontsteking, ontsteking van de plasbuis, ontstoken prostaat etc.), soms om een verzakking, en zelden om andere oorzaken. Onder ‘oorzaken pijn bij plassen’ een uitgebreide lijst.

De medische term voor pijn tijdens het plassen is ‘algurie’ of ook wel ‘dysurie’.

Oorzaken pijn bij plassen

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken voor pijn bij het plassen. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van ‘pijn bij plassen’.

Zeer veel voorkomende oorzaken van pijn bij plassen (>5.000 per jaar)

Veel voorkomende oorzaken van pijn bij plassen (>1.000 per jaar)

Zeldzame oorzaken van pijn bij plassen (<1.000 per jaar)

Zeer zeldzame oorzaken van pijn bij plassen (<10 per jaar)

Behandeling pijn bij plassen

Er is geen behandeling die speciaal gericht is op het verminderen van ‘pijn bij het plassen’. Het is daarom van belang om eerst de oorzaak van de klacht te achterhalen.

Engelse vertaling

painful urination, dysuria

Synoniemen

pijn bij het plassen, pijn tijdens plassen, pijn tijdens het plassen, pijnlijke urinelozing, pijn bij het urineren, dysurie, pijn bij urinelozing, pijn tijdens urineren, branderig gevoel bij plassen, brandend gevoel bij het plassen, pijn in de penis tijdens het plassen, algurie

1 gedachte over “Pijn bij plassen”

  1. Dhr Johny Van der linden

    Geachte
    Ik ben 11 dagen geleden geopereerd aan prostaat (steentje) kan nog steeds bijna of moeilijk plassen, verbetert dit na tijd ? Of wat kan ik doen, ik neem al een ontstekingweerder furadantine, maar echt normaal plassen kan ik niet of moet ik meer tijd nemen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven