Piepende ademhaling

Bijgewerkt op 14 juni 2021

Wat is een piepende ademhaling?

Mensen met een piepende ademhaling maken een piepend of fluitend geluid tijdens het ademen. Vaak gebeurt dit tijdens het uitademen, maar het kan ook tijdens inademen optreden, of zowel tijdens in- als uitademing.

Piepende ademhaling – oorzaken

In het algemeen wordt een piepende ademhaling veroorzaakt door vernauwing van de luchtwegen. Er zijn meer dan honderd verschillende oorzaken voor een dergelijke vernauwing. Vooral als bij het piepen ook andere klachten voorkomen, zoals kortademigheid, snel ademen en/of blauwpaarse verkleuring van de lippen, kan er sprake zijn van een ernstige vernauwing. Dan dient direct een arts ingeschakeld te worden.

In het algemeen geldt dat piepen bij inademing wordt veroorzaakt door een vernauwing in de bovenste luchtwegen en piepen bij uitademing door een vernauwing in de onderste luchtwegen.

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor een piepende ademhaling. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwegde die oorzaak een piepende ademhaling krijgt.

Wat kan ik zelf doen?

Bij een piepende ademhaling die voor het eerst optreedt is het vrijwel altijd van belang om een arts te raadplegen. Doe dat direct als het piepen gepaard gaat met kortademigheid, versnelde ademhaling, blauwpaarse verkleuring van de lippen of de huid. Ook als het piepen plotseling begint ten gevolge van een overgevoeligheidsreactie (allergie) is het van belang om direct een arts te waarschuwen. Een dergelijke overgevoeligheidsreactie kan bijvoorbeeld optreden nadat je door een bij of een wesp bent gestoken, na het nemen van bepaalde geneesmiddelen of na het eten van voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen geven (bijv. pinda’s, schelpdieren, schaaldieren etc.). Ook is het van belang om snel een arts te raadplegen als het piepen ontstaat na verslikken van voedsel of als een voorwerp in het verkeerde keelgat terecht is gekomen.

Om licht piepen te verlichten kunnen de volgende maatregelen helpen:

  • bevochtigen van de lucht, bijvoorbeeld door te ‘stomen’ of een warme douche te nemen in een afgesloten badkamer.
  • vermijden van tabaksrook; dus zelf niet roken, maar ook sigarettenrook van anderen vermijden.

Wat kan de dokter doen?

De dokter zal eerst willen weten wat de oorzaak is voordat een behandeling wordt gestart. Om daarachter te komen zal de arts vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen. Bij lichamelijk onderzoek zal de arts de borstkas bekloppen en met de stethoscoop naar hart en longen luisteren (zie afbeelding hieronder).

auscultatie bij piepende ademhaling

Daarna kan door de arts eventueel nog aanvullend onderzoek worden aangevraagd. Dat kan gericht zijn op de longen, bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borstkas, een CT-scan of MRI-scan van de borstkas, een longfunctieonderzoek. Soms zal de arts een aandoening van het hart willen uitsluiten en om die reden extra onderzoek naar het hart willen doen.

Afhankelijk van de oorzaak die wordt gevonden zal de arts een behandeling inzetten. Sommige oorzaken van een piepende ademhaling kunnen worden behandeld met medicijnen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de patiënt op te nemen in het ziekenhuis en een beademingsbuisje in de keel aan te brengen.

Engelse vertaling

wheezing, wheeze

Synoniemen

piepen, piepen op de borst, piepend geluid bij ademen

Verder lezen


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2016


Verwante onderwerpen

http://www.simpto.nl/symptomen/gierende-ademhaling/

1 gedachte over “Piepende ademhaling”

  1. Ik heb ook last van piepende ademhaling maar heb de huisarts vaak over gebeld maar ik kan nooit een afspraak maken wat moet ik doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven