Perineale pijn

Bijgewerkt op 19 maart 2023

Wat is perineale pijn?

Met perineale pijn wordt bedoeld pijn in het gebied tussen anus en geslachtsorgaan. Dus bij de man pijn tussen balzak en anus, en bij de vrouw pijn tussen vagina en anus.

Oorzaken perineale pijn

Er zijn meerdere aandoeningen die perineale pijn kunnen geven. Hieronder een overzicht van de verschillende oorzaken. Achter elke diagnose staat een getal. Dit getal geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van perineale pijn. Soms kan geen oorzaak van de pijn worden gevonden. Dan wordt gesproken van ‘(chronische) idiopathische perineale pijn’.

Engelse term

perineal pain, perineodynia

Synoniemen

pijn tussen geslachtsorgaan en anus, perineale pijn, pijn tussen balzak en anus, pijn tussen anus en balzak, pijn in het gebied tussen balzak en anus, pijn in het perineum, zitpijn, pijn tussen anus en geslachtsorgaan, pijn tussen anus en penis, pijn tussen penis en anus, pijn tussen anus en vagina, pijn tussen vagina en anus, perineodynie

1 gedachte over “Perineale pijn”

  1. DIRK HARNISFEGER

    Wanneer het moment er aan komt dat ik moet plassen (volle blaas) krijg ik pijn tussen anus en balzak. Tijdens het plassen is het precies of iets scherps zoekt zich een weg door mijn urinebuis met een pijnlijke penis tijdens het plassen. Eens het plassen gedaan niets meer van pijn. Heb mij al laten onderzoeken bij uroloog maar buiten een vergroting van prostaat ( ben 59 jaar) niets abnormaal gevonden. Ik heb nergens pijn , het komt enkel op wanneer ik moet beginnen plassen.. Ik fiets wel zeer veel waardoor misschien meer druk op mijn gebied komt tussen anus en balzak. Heb al mijn zadel laten goedzetten maar geen resultaat . Soms echt wel hevige pijn en soms lichte tot geen pijn (zelden). Hebt u enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven