Overgangsklachten

Bijgewerkt op 13 september 2022

Wat zijn overgangsklachten?

Overgangsklachten zijn klachten en verschijnselen die optreden ten gevolge van de overgang (menopause). Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met het rijpen van eicellen. Dat betekent ook dat er minder vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) worden aangemaakt. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan. Deze klachten worden overgangsklachten, of ook wel ‘overgangsverschijnselen’, ‘menopauzale klachten’ of ‘menopauzale symptomen‘ genoemd. Artsen spreken ook wel van ‘climacteriële klachten’.

opvliegers (hot flushes)
opvliegers (hot flushes)

Welke overgangsklachten kunnen optreden?

Niet alle vrouwen die in de overgang komen zullen hiervan klachten ondervinden. Als dat wel zo is kunnen de volgende overgangsklachten optreden:

  • opvliegers of ‘hot flushes’: een gevoel van warmte dat door het gezicht of het lichaam trekt;
  • nachtzweten: ’s nachts badend in het zweet wakker worden, of ’s ochtends in een natte pyjama wakker worden;
  • overdag zweten: ook overdag kan het voorkomen dat het zweet op je voorhoofd staat;
  • vaginale droogheid: door afname van de hoeveelheid oestrogenen neemt ook de bevochtiging van de vagina af; dit kan leiden tot pijn tijdens geslachtsgemeenschap;
  • veranderingen van de menstruatie: de menstruatie kan onregelmatig worden en de hoeveelheid bloedverlies kan veranderen; uiteindelijk stopt de menstruatie helemaal;
  • verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid: op het moment dat geen eicellen meer rijpen in de eierstokken kan een vrouw niet meer zwanger worden;
  • geen zin in seks (verminderd libido);
  • gevoelens van somberheid en/of angst;
  • snel boos of geïrriteerd zijn.

Welke oorzaken zijn er?

Klachten als opvliegers, nachtzweten en vaginale droogheid worden verklaard door een afname van de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam. Van klachten als angst en irritatie is niet goed bekend waardoor ze worden veroorzaakt.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen die werkzaam zijn tegen overgangsklachten. In eerste instantie zijn er middelen die bestaan uit vrouwelijke hormonen (oestrogenen en/of progestagenen) of deze nabootsen. Hieronder vallen ook plantaardige middelen, de zogenaamde ‘fyto-oestrogenen’.

Verder worden soms geneesmiddelen gebruikt die speciaal gericht zijn tegen bepaalde symptomen. Zo worden soms antidepressiva voorgeschreven bij vrouwen die last hebben van depressieve klachten. Het middel clonidine wordt soms voorgeschreven bij hot flushes (opvliegers).

Middelen die de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron nabootsen worden soms voorgeschreven aan vrouwen die geen of minder zin hebben in seks.

Engelse vertaling

menopausal symptoms, symptoms of menopause, postmenopausal symptoms

Synoniemen

Andere namen voor overgangsklachten zijn overgangsverschijnselen, overgangssymptomen, overgang symptomen, climacteriele klachten, climacterische klachten, menopauze klachten, menopauzale klachten, menopauze symptomen en menopauzale symptomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven