Opvliegers

Bijgewerkt op 21 december 2019

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn aanvallen waarbij iemand het intens warm krijgt en daarbij vaak gaat zweten. Een aanval duurt meestal enkele minuten, maar bij sommigen tot wel een half uur. Opvliegers zijn een bekend verschijnsel bij vrouwen in de overgang. Maar er zijn veel meer oorzaken voor het ontstaan van opvliegers.

opvliegers (hot flushes)

Het gevoel van warmte begint meestal in de borstkas of in het gezicht, en kan zich vervolgens door het hele lichaam verspreiden. Soms is er het gevoel van flauw te zullen vallen. De warmte in het gezicht kan gepaard gaan met roodheid in het gezicht en zweten in het gezicht of op het voorhoofd.

Welke oorzaken zijn er?

De meest bekende oorzaak voor het ontstaan van opvliegers is de overgang (menopauze). Deze treedt bij de meeste vrouwen rond het 50ste jaar op. De overgang ontstaat door een afname van vrouwelijke hormonen.

Naast de overgang zijn er talloze andere oorzaken voor opvliegers. De overgang is verreweg de meest voorkomende oorzaak. De andere oorzaken tezamen komen nog niet in de buurt van de overgang als oorzaak van opvliegers.

Andere oorzaken zijn gebruik van bepaalde geneesmiddelen,  bepaalde hormonale ziekten zoals de ziekte van Graves, en zeldzame tumoren, zoals carcinoïd en feochromocytoom.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken onderaan deze webpagina.

Wat is de behandeling?

Opvliegers door de overgang kunnen worden behandeld door toediening van hormonen. Producten die hormonen bevatten zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Niet iedereen zal echter met hormonen behandeld willen worden. Voor hen zijn er ook alternatieve producten die de werking van de hormonen nabootsen.

Wat kun je zelf doen?

Veel mensen die een opvlieger krijgen zoeken direct verkoeling. Dat kan zijn door een ventilator op te zoeken, een airconditioned ruimte etc.

opvliegers

Koffie drinken lijkt het aantal aanvallen te verminderen.

Om de aanvallen echt te voorkomen zijn een aantal zelfzorgproducten beschikbaar. Ze zijn vaak gebaseerd op plantaardige stoffen die de werking van vrouwelijke hormonen nabootsen. Dergelijke stoffen worden ‘fyto-oestrogenen’ genoemd.

Wat kan de arts doen?

De arts zal eerst willen weten wat de oorzaak van de opvliegers is. Als de opvliegers voorkomen bij een vrouw van rond de 50 jaar zal de oorzaak zeer waarschijnlijk de overgang zijn. Maar als dit niet zo duidelijk is zullen andere oorzaken in aanmerking moeten worden genomen.

Als behandeling kan de arts middelen voorschrijven die oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) bevatten. Ook is van het antidepressivum paroxetine bekend dat het de klachten van opvliegers kan verminderen.

Engelse vertaling

hot flushes, hot flashes

Synoniemen voor opvliegers zijn warmte-opwellingen, gevoel alsof hoofd kookt, warm gevoel in het hoofd, flushing, hot flushes, flushing in het gezicht, flushes, warmtevlaag trekt door gezicht of lichaam, roodheid in het gezicht, flush, hot flushes, hot flashes, flushing of the face, skin flushes, flushes, feeling of warmth in the head, sensation of warmth in the face, opvlieger, opvlieging


Opvliegers – differentiaaldiagnose (DD)

Hieronder een uitgebreid overzicht van mogelijke oorzaken voor opvliegers. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die reden opvliegers krijgt.

Veel voorkomende oorzaken voor opvliegers: >1.000/jaar

Zeldzame oorzaken voor opvliegers: <1.000/jaar

Zeer zeldzame oorzaken voor opvliegers: <10/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 27 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven