Oorsuizen

Bijgewerkt op 4 maart 2022

Wat is oorsuizen?

Met oorsuizen wordt bedoeld het horen van een zoemende, sissende, of fluitende toon zonder dat er een geluidsbron is die het geluid veroorzaakt.

De medische term voor oorsuizen is ‘tinnitus’.

Veel mensen die last hebben van oorsuizingen hebben tevens een verminderd gehoor. Dat komt doordat veel aandoeningen die oorsuizen veroorzaken ook het gehoor aantasten.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Oorsuizen is een zeer vaak voorkomende klacht. Er zijn in Nederland naar schatting 1,0-1,5 miljoen mensen die last hebben van oorsuizen.

Bij slechts 1% van de mensen kunnen de oorsuizingen ook door een arts of onderzoeker worden waargenomen. In dat geval wordt gesproken van ‘objectiveerbaar oorsuizen’.

Oorzaken oorsuizen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor oorsuizen. Hieronder een overzicht. Het getal achter elke oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van oorsuizen.

Hoe wordt een diagnose gesteld?

De KNO-arts zal onderzoek doen om te beoordelen wat de oorzaak van het oorsuizen is. Dat betekent dat met behulp van een stemvork op  het hoofd beoordeeld wordt of er sprake is van geledingsslechthorendheid danwel perceptieslechthorendheid. Ook zal met behulp van een otoscoop in het oor worden gekeken. Hierbij kunnen eventuele afwijkingen in de gehoorgang of aan het trommelvlies worden gezien. Ten slotte kan ook een toonaudiogram worden gemaakt.

Bij sommige patiënten zal een vragenlijst worden afgenomen om inzicht te krijgen in hoeverre de oorsuizingen invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt. Voorbeelden van dergelijke vragenlijsten zijn de ‘Tinnitus questionnaire’, de ‘Tinnitus handicap inventory’ en de ‘Tinnitus handicap questionnaire’.

Gevolgen oorsuizen

Bij een klein deel van de mensen met oorsuizen zijn de klachten zo ernstig dat ze daar bij de dagelijkse werkzaamheden hinder van ondervinden. Dat kan zijn door het oorsuizen zelf, maar ook doordat het leidt tot slecht slapen en/of moeite met concentreren. Ook hebben sommige mensen last van angstgevoelens of depressiviteit ten gevolge van de oorsuizingen.

Behandeling oorsuizen

Er bestaat geen pil of andere behandeling waarmee de klachten direct verdwijnen. Wel zijn er verschillende behandelmethoden waarmee de klachten verlicht kunnen worden. De meest toegepaste behandeling is cognitieve gedragstherapie, maar andere behandelingsmogelijkheden zijn in opkomst.

Cognitieve gedragstherapie

Geluidstherapie

Sinds enige tijd wordt ook geluidstherapie – ook ‘geluidsverrijkende therapie’ genoemd – toegepast bij de behandeling van oorsuizen.

Tinnitus retraining therapy

Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie

Transcraniële gelijkstroomstimulatie

Akoestische neuromodulatie

Bij deze behandeling wordt eerst bepaald wat de frequentie van het oorsuizen is. Vervolgens wordt met een apparaatje een geluid met eenzelfde frequentie uitgezonden maar in tegengestelde fase. Dat betekent dat de geluidsgolven van de oorsuizingen geneutraliseerd worden.

neuromodulatie tegen oorsuizen
akoestische neuromodulatie tegen oorsuizen

Daarnaast zijn er nog een aantal behandelingen die momenteel nog in de experimentele fase zitten. Deze worden hieronder besproken onder ‘Nieuwe ontwikkelingen’.

Oorsuizen – nieuwe ontwikkelingen

In het Universitair Medische Centrum Maastricht wordt gewerkt aan een cochleair implantaat tegen oorsuizen.

Verder lezen

Vakliteratuur

  • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 4 juli 2015: ‘Tinnitus: pathofysiologie, diagnostiek en behandeling’ door Joost van Tongeren e.a.

1 gedachte over “Oorsuizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven