Onaangenaam gevoel

Bijgewerkt op 8 mei 2019

Een ‘onaangenaam gevoel’ als symptoom

Het ervaren van een onaangenaam gevoel kan voorkomen als symptoom van aandoeningen van het zenuwstelsel of als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Het onaangename gevoel wordt door mensen verschillend beschreven. Sommigen hebben het over een branderig gevoel onder de huid, anderen over een ‘abnormaal gevoel’ of ‘veranderd gevoel’ van de huid. Ook kan het voorkomen dat de huid overgevoelig is voor aanraking. Dan kan bijvoorbeeld het aandoen van kleding al leiden tot een ondraaglijk gevoel. Dit artikel gaat over oorzaken van het voorkomen van een onaangenaam gevoel.

De medische naam voor het ervaren van een onaangenaam gevoel is ‘dysesthesie’.

Oorzaken onaangenaam gevoel

Het ervaren van een onaangenaam gevoel kan voorkomen als symptoom van aandoeningen van het zenuwstelsel. Ook kan het voorkomen als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Verder ervaren mensen met psychische aandoeningen, bijvoorbeeld angststoornissen, vaker een onaangenaam gevoel.

Aandoeningen van het zenuwstelsel waarbij een onaangenaam gevoel kan optreden zijn onder andere diabetische neuropathie, het syndroom van Guillain-Barré, neuroborreliose, multiple sclerose en het syndroom van Dejerine-Roussy.

Wat is de behandeling?

Behandeling van een onaangenaam gevoel bestaat uit behandeling van de onderliggende aandoening. Als dat niet of onvoldoende helpt worden soms antidepressiva voorgeschreven.

Synoniemen

onaangename sensatie, dysesthesie

Andere talen

Engelse vertaling

dysesthesia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven