Nekpijn

Bijgewerkt op 12 maart 2021

Nekpijn

Nekpijn is een van de meest voorkomende klachten. Vrijwel iedereen heeft wel eens een spiertje in de nek verrekt met als gevolg soms dagenlang pijn in de nek. Maar er zijn veel meer oorzaken voor nekpijn. Hieronder een uitgebreid overzicht. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak pijn in de nek krijgt.

nekpijn

Oorzaken nekpijn

Zeldzame oorzaken nekpijn (<100/jaar)

Zeer zeldzame oorzaken nekpijn (<1/jaar)

Behandeling nekpijn

De behandeling van nekpijn is afhankelijk van de oorzaak. Als de oorzaak (nog) niet bekend is kunnen wel al verlichtende hulpmiddelen of pijnstillers worden genomen.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen bij pijn in de nek. In de eerste plaats zijn er pijnstillers die zonder recept van de arts verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn er ook medische hulpmiddelen die nekklachten kunnen verlichten.

Pijnstillers

Paracetamol is een goed begin maar zal niet in alle gevallen voldoende helpen. Pijnstillers van de groep van de NSAID’s – zoals ibuprofen, naprosyne en diclofenac – zijn een goed alternatief maar kunnen vervelende bijwerkingen geven. Gebruik ze nooit langere tijd achter elkaar.

Medische hulpmiddelen

Er zijn verschillende medische hulpmiddelen die nekklachten kunnen verlichten. Voorbeelden zijn warmtelampen en orthopedische kussens (ook wel ‘medische kussens’ of ‘ergonomische kussens’ genoemd).

Wat kan de arts doen?

Een arts zal meestal eerst willen weten wat de oorzaak is van de nekpijn. Daarvoor zal de arts vragen stellen aan de patiënt. Vaak volgt dan ook nog lichamelijk onderzoek. Als dan nog niet duidelijk is waardoor de klachten worden veroorzaakt kan eventueel nog aanvullend onderzoek worden aangevraagd. Voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Engelse vertaling

neck pain, pain in the neck

Synoniemen

Andere namen voor nekpijn zijn pijn in de nek, cervicale pijn, pijn nek, pijn in nek, pijnlijke nek, pijnklachten nek, pijnklachten van de nek, en pijnklachten in de nek.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 juni 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven