Nachtzweten

Bijgewerkt op 8 oktober 2020

Wat is nachtzweten?

Iedereen die wel eens last heeft gehad van nachtzweten weet wat het is. Je wordt badend in het zweet wakker.

Er zijn ontzettend veel verschillende oorzaken voor het optreden van nachtzweten. Sommige oorzaken zijn heel bekend en komen vaak voor, zoals bijvoorbeeld het gebruik van paracetamol en de ‘overgang’ (menopauze). Andere oorzaken zijn veel zeldzamer.

nachtzweten

Als het nachtzweten langere tijd aanhoudt en het niet duidelijk is waar het door wordt veroorzaakt is het raadzaam uw arts te raadplegen.

Oorzaken nachtzweten

Naast veel voorkomende oorzaken voor nachtelijk zweten, zoals gebruik van paracetamol en de overgang (menopauze), zijn er nog heel veel andere aandoeningen waarbij nachtelijk transpireren optreedt. Hieronder een lijst met mogelijke oorzaken voor ‘nachtzweten’.

Niet meegenomen zijn oorzaken van overmatig zweten in het algemeen. Het gaat hier dus echt om overmatig zweten gedurende de nacht.

De getallen achter de diagnoses geven een schatting van het aantal gevallen dat jaarlijks in Nederland verantwoordelijk is voor het optreden van nachtzweten.

◊ bijwerking van geneesmiddel – 950070

◊ overgang – 37440

 • overgang – 36.800
 • voortijdige overgang – 640

◊ ontsteking – 3618

◊ chronische obstructieve longziekte – 2.680

longontsteking – 2.062

 • longontsteking door bacteriën – 1850
 • tuberculose van de longen – 133
 • Q-koorts – 39
 • longontsteking met ophoping van eosinofiele bloedcellen – 18
 • pulmonale Mycobacterium avium complex infectie – 12
 • cryptogene organiserende pneumonie – 9
 • longontsteking door cytomegalovirus – 1
 • nocardiose van de longen – 1

obstructieve slaapapneu syndroom – 1.240

◊ bloedkanker / lymfeklierkanker – 1.130

◊ overige infecties – 842

◊ gezwel – 796

abces – 618

chronische vermoeidheidssyndroom – 266

◊ aandoening van het beenmerg – 66

De informatie over oorzaken van nachtzweten is afkomstig uit de SIMPTO-database. Dit is een database met informatie over duizenden verschillende ziektebeelden en de bijbehorende symptomen.

Engelse term

night sweats

Synoniemen

nachtelijk transpireren, ’s nachts zweten, nachtelijk zweten, nachtelijke transpiratie, nachtzweet, badend in het zweet wakker worden


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 oktober 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016

2 gedachten over “Nachtzweten”

 1. Hallo. Bij aanhoudend nachtzweten en vermoeidheid gepaard met gewichtafname moet je zeker een specialist raadplegen. Toch zeker een echo van het hart. Ik heb een endocarditis gehad. ( Infectie van het hart) dat waren mijn symptomen.
  Succes
  Omar

 2. Jos Brouwer

  0
  Ik word doorgaaans rond 4.00 uur in de morgen wakker, ik heb het dan zeer warm en zweet dan doorgaans behoorlijk (vooral te voelen aan een klam hoeslaken) , ook bij een koude slaapkamer. Ik slaap het jaarrond onder een dun katoenen zomerdekbed en gebruik uitsluitend katoenen beddengoed van hoge kwaliteit. Ik draag geen kleding in bed. Ook heb ik dan s’ochtends een zeer droge mond, waaarbij water drinken slechts beperkt helpt. Soms ga ik een kwartier uit bed om te mediteren en af te koelen, maar dat helpt slechts tijdelijk). Doorgaans slaap ik na 4.00 uur niet meer (ook niet na mediteren /afkoelen) daarna niet meer. Als ik wakker ben adem ik altijd door mijn neus. Oorzaak is voor mij onduidelijk. Mogelijk heeft bradycardy (hartslag in rust 45/minuut) hiermee te maken, of een verminderde knijpkracht van mijn hartspier (al jaren -20%), of mijn hart dat vergroot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven