Lage lichaamstemperatuur

Bijgewerkt op 14 december 2022

Wanneer is de lichaamstemperatuur te laag?

Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur tussen de 36 en 37,5 graden Celsius, ’s ochtends vroeg soms iets lager dan 36 graden Celsius. Van een lage lichaamstemperatuur wordt gesproken als de lichaamstemperatuur lager is dan 35 graden Celsius. De lichaamstemperatuur is te hoog als deze boven de 37,5 graden Celsius ligt. Boven de 38 graden Celsius wordt gesproken van ‘koorts‘.

Andere namen voor een lage lichaamstemperatuur zijn ondertemperatuur en onderkoeling. De medische naam voor een verlaagde lichaamstemperatuur is hypothermie.

Oorzaken lage lichaamstemperatuur

De lichaamstemperatuur wordt geregeld door de hersenen. Dat gebeurt in een deel van de hersenen dat ‘hypothalamus‘ wordt genoemd. Afwijkingen aan de hersenen kunnen om die reden leiden tot ondertemperatuur.

Andere oorzaken voor een lage lichaamstemperatuur zijn:

Symptomen en Risico’s

De volgende klachten kunnen voorkomen ten gevolge van een lage lichaamstemperatuur:

Een te lage lichaamstemperatuur leidt tot afname van de stofwisseling. Bij een aanhoudende lichaamstemperatuur onder de 32 graden Celsius kan daardoor een levensbedreigende situatie ontstaan.

Engelse taal

low body temperature, hypothermia

Synoniemen

Andere namen voor lage lichaamstemperatuur zijn ondertemperatuur, onderkoeling, hypothermie en verlaagde lichaamstemperatuur.

Scroll naar boven