Koortsaanvallen

Wat zijn koortsaanvallen?

Iemand met koortsaanvallen heeft gedurende een bepaalde periode koorts. Vervolgens verdwijnt de koorts, maar later keert deze weer terug.

koortsaanvallen
terugkerende koorts

Bij sommige ziektebeelden kan dit patroon jarenlang aanhouden, bijvoorbeeld bij malaria en bij een groep zeldzame ziekten die bekend staan onder de naam ‘periodieke koortssyndromen’. Bij deze laatste groep ziekten is het kenmerkende symptoom de periodieke koortsaanvallen. Voorbeelden van dit soort ziekten zijn het hyper-IgD syndroomMiddellandse zeekoorts, neonatal-onset multisystem inflammatory disease, PFAPA-syndroom, het syndroom van Muckle-Wells en TRAPS.

Verder is van abcessen bekend dat ze aanvallen van koorts kunnen geven. Een uitgebreid overzicht van aandoeningen die met terugkerende koorts gepaard kunnen gaan staat hieronder.

Oorzaken koortsaanvallen

De aandoeningen hieronder staan erom bekend dat ze periodieke aanvallen van koorts kunnen geven. Het getal achter de aandoening geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die aandoening koortsaanvallen krijgt.

Synoniemen

Andere namen voor koortsaanvallen zijn koorts in aanvallen, koorts aanvallen, aanvallen van koorts, periodes van koorts, periodieke koorts, intermitterende koorts, koortspieken, koortsepisodes, koorts episodes, recidiverende koorts, terugkerende koorts, en koortspieken.

Andere talen

Engelse vertaling

recurrent fever, relapsing fever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven