Kniepijn

Bijgewerkt op 22 januari 2020

Oorzaken Kniepijn

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor kniepijn. De meeste oorzaken zijn in de knie zelf gelegen. Maar het is ook mogelijk dat pijn in de knie wordt veroorzaakt door een aandoening elders in het lichaam. Zo kan een afwijking in het heupgewricht uitstralende pijn in de knie geven.

kniepijn

Diagnose Kniepijn

Om te bepalen wat de kniepijn veroorzaakt zal de arts vragen stellen, lichamelijk onderzoek doen, en eventueel aanvullend onderzoek aanvragen.

Vraaggesprek met de patiënt

De arts zal vragen of de knieklachten zijn ontstaan door een val of ongeval, of er sprake is van overbelasting en of er andere klachten zijn.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de knie zelf uitgebreid onderzocht worden. Is de knie dik? Is de knie gezwollen? Voelt de knie warm aan? Is de knie rood verkleurd?

Ook de beweeglijkheid van het kniegewricht zal worden getest. Kan de knie goed worden gebogen? En gestrekt? Een verminderde beweeglijkheid van het kniegewricht kan de arts op het spoor brengen van de juiste diagnose.

Verder kan de stand van de knieschijf worden beoordeeld. Deze kan teveel naar binnen (mediaal) of naar buiten (lateraal) staan. De knieschijf kan hierdoor niet goed ‘sporen’. Ook dit kan tot knieklachten leiden.

Kniepijn kan ook uitstralende pijn vanuit de heup zijn. Onderzoek van het heupgewricht is dus eveneens van belang bij het lichamelijk onderzoek.

Aanvullend onderzoek

Als de diagnose na vraaggesprek en lichamelijk onderzoek niet direct duidelijk is kan aanvullend onderzoek worden aangevraagd. Meestal zal dat bestaan uit bloedonderzoek en/of beeldvormend onderzoek.

Bloedonderzoek

Bij een ontsteking of infectie van de knie zullen de ontstekingswaarden in het bloed verhoogd zijn. Als reuma de kniepijn veroorzaakt zullen zogenaamde ‘auto-antistoffen‘ aantoonbaar zijn in het bloed.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto zijn afwijkingen aan het skelet goed zichtbaar. Dit onderzoek is vooral geschikt voor het aantonen van een versleten knie en van bottumoren.

Voor afwijkingen aan de meniscus is een MRI-scan meer geschikt.

Behandeling Kniepijn

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak die gevonden wordt.


Kniepijn – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken van kniepijn. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak pijn in de knie krijgt.

Vaak voorkomende oorzaken van kniepijn: >1.000/jaar

Redelijk vaak voorkomende oorzaken van kniepijn: >100/jaar

Zeldzame oorzaken van kniepijn: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van kniepijn: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van kniepijn: <1/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 januari 2018

Scroll naar boven