Jeuk

Bijgewerkt op 25 oktober 2022

Wat is jeuk?

Jeuk is een gevoel waardoor je de neiging krijgt te gaan krabben. Er zijn veel verschillende oorzaken voor jeuk. Vaak gaat het om een aandoening van de huid. Maar ook ophoping van stofjes in het bloed kan leiden tot een jeukgevoel. En er zijn ook geneesmiddelen die jeuk als bijwerkingen kunnen geven. De medische naam voor ‘jeuk’ is ‘pruritus’. Dit artikel gaat over oorzaken en behandeling van jeuk.

vrouw met jeuk aan de arm door allergische aandoening

Bij ernstige jeuk kunnen mensen soms zo hard krabben dat er krassen in de huid ontstaan. Artsen noemen dit wel ‘krabeffecten’.

Bij welke aandoeningen komt het voor?

Er zijn veel verschillende aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken. Meestal gaat het om aandoeningen van de huid. Maar er zijn ook ziekten die jeuk geven doordat bepaalde stofjes in het bloed ophopen. Een voorbeeld van zo’n stofje is bilirubine. Het bilirubine gehalte in het bloed is verhoogd bij mensen met geelzucht (icterus). Dit gaat vaak gepaard met jeuk. Ten slotte zijn er ook geneesmiddelen die jeuk als bijwerking kunnen hebben. Onderaan deze webpagina staat een uitgebreid overzicht van oorzaken van jeuk.

Wat kun je er zelf tegen doen?

In eerste instantie kun je natuurlijk krabben. Dat geldt uiteraard alleen voor plekken waar je bij kunt. En soms maakt krabben de jeuk alleen maar erger. Gelukkig zijn er een aantal zelfzorgproducten die jeuk tegengaan.

Wat kan de arts doen?

De arts zal eerst willen weten wat de oorzaak van de jeuk is. Als er sprake is van een huidafwijking is meestal snel duidelijk dat dat de oorzaak is. Maar als er geen huidafwijkingen zijn kan de arts besluiten om aanvullend onderzoek aan te vragen. Dan kan het bilirubine gehalte in het bloed worden bepaald. Uiteindelijk zal de behandeling afhankelijk zijn van de oorzaak die wordt gevonden. Daarnaast kan de arts ook anti-jeukmiddelen voorschrijven.

Engelse vertaling

itch, itching

ICD10-code

L29


Jeuk – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken van jeuk. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van jeuk.

Zeer vaak voorkomende oorzaken van jeuk: >10.000/jaar

Vaak voorkomende oorzaken van jeuk: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van jeuk: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van jeuk: <1.000/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van jeuk: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van jeuk: <1/jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven