Intentietremor

Bijgewerkt op 5 augustus 2020

Wat is een intentietremor?

Een intentietremor is een trilling van hand of voet die toeneemt naarmate het doel van de beweging dichterbij komt. Als iemand met een intentietremor bijvoorbeeld probeert de sleutel in het slot te doen zal het beven toenemen naarmate de sleutel dichter bij het slot komt.

Oorzaken intentietremor

Een intentietremor kan worden veroorzaakt door een afwijking van de kleine hersenen (cerebellum). Dat kan zijn een kneuzing van de kleine hersenen, bloeding in de kleine hersenen, verwonding van de kleine hersenen (cerebellumletsel), of een gezwel in de kleine hersenen (cerebellumtumor).

Intentietremor is een bekend symptoom bij mensen met multiple sclerose (MS).

Verder kan een verlaagd glucose gehalte in het bloed leiden tot een intentietremor. Om deze reden kan intentietremor ook voorkomen bij mensen met een insulinoom. Ook zijn er vitaminetekorten die kunnen leiden tot een intentietremor.

Ook bepaalde elektrolytstoornissen en infecties kunnen een intentietremor veroorzaken. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen in zeldzame gevallen een intentietremor veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artsen kunnen bepaalde testen uitvoeren om te achterhalen of iemand een intentietremor heeft. Een voorbeeld van zo’n test is de zogenaamde ‘vinger-neus proef’.

Andere talen

Engelse vertaling

intention tremor

Duitse vertaling

Intentionstremor

Scroll naar boven