Hyperventilatie

Bijgewerkt op 12 juni 2022

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een versterkte ademhaling. Dit kan tot verschillende klachten leiden. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van hyperventilatie.

Welke oorzaken zijn er?

Verreweg de meest voorkomende oorzaken voor het optreden van hyperventilatie zijn een schrikreactie of een reactie op pijn. Ook kan hyperventilatie optreden bij overgang van een ruimte waar het koud is naar een ruimte waar het warm is of andersom.

Verder komt hyperventilatie voor bij alle omstandigheden waarbij de zuurstofvoorziening tekort schiet. In ijle lucht is het normaal dat mensen hyperventileren. Het kan zijn dat de longen onvoldoende zuurstof kunnen opnemen, bijvoorbeeld door CARA, longontsteking, pneumothorax, longembolie of longfibrose. Ook bij aandoeningen van het hart, zoals angina pectoris, hartinfarct of hartritmestoornissen kan hyperventilatie optreden.

Ook komt hyperventilatie voor bij aandoeningen van het deel van de hersenen dat de ademhaling regelt. Als dit deel van de hersenen beschadigd is, bijvoorbeeld door een hersenbloeding of een hersentumor, kan de ademhaling langzamer of sneller worden. Ook zonder beschadiging kan het ademhalingscentrum van de hersenen zorgen voor hyperventilatie. Dit kan het geval zijn bij verzuring van het bloed (= acidose).

Ten slotte kan het zijn dat bij mensen die beademd worden de zuurstofvoorziening niet goed afgesteld is.

Welke symptomen geeft het?

Hyperventilatie leidt tot een versnelling van de ademhaling (tachypneu). Door de te snelle ademhaling veranderen de bloedgaswaarden. Hierdoor kan het angstige gevoel van verstikking ontstaan, waardoor men nog sneller gaat ademhalen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Engelse vertaling

hyperventilation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven