Hypermobiele gewrichten

Wat zijn hypermobiele gewrichten?

Hypermobiele gewrichten zijn gewrichten die overstrekt kunnen worden. Sommige mensen hebben dit van nature. In dat geval wordt wel gesproken van het hypermobiliteitssyndroom. Heel zelden komt hypermobiliteit van de gewrichten voor als kenmerk van een onderliggende aandoening.

Op de afbeelding hieronder hypermobiliteit (overstrekbaarheid) van het polsgewricht en het duimgewricht (bron: lesed.org).

hypermobiele gewrichten (overstrekbare gewrichten)

Welke oorzaken zijn er?

Hieronder een lijst van aandoeningen waarbij overstrekbare gewrichten kunnen voorkomen. Het getal achter elke oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak hypermobiele gewrichten heeft.

Engelse term

hypermobile joints, hypermobility of the joints

ICD10-code

M35.7

Synoniemen

Andere namen voor hypermobiele gewrichten zijn overstrekbare gewrichten, overstrekbaarheid van de gewrichten, overstrekken van de gewrichten, hypermobiliteit van de gewrichten, overbeweeglijke gewrichten, hyperlaxiteit van de gewrichten, gewrichtshyperlaxiteit, zeer beweegbare gewrichten, beweeglijke gewrichten, overbeweeglijk, overbewegelijkheid, overbeweeglijkheid, overbeweeglijke gewrichten, hypermobiliteit gewrichten, hypermobiliteit van de gewrichten, overbeweeglijkheid van de gewrichten, soepele gewrichten, slappe gewrichten, overstrekbare gewrichten, en overbeweeglijke gewrichten.

Scroll naar boven