Hoge rugpijn

Bijgewerkt op 30 juni 2017

Wat wordt bedoeld met hoge rugpijn?

Met hoge rugpijn wordt bedoeld pijn in de rug ter hoogte van de borstkas. Als de hoge rugpijn in het midden zit wordt wel gesproken van pijn tussen de schouderbladen.

hoge rugpijn

Hoge rugpijn komt niet zo vaak voor als lage rugpijn. Toch komt het als klacht redelijk vaak voor, vooral bij mensen boven de 40 jaar. Als het voorkomt bij jongeren moet gedacht worden aan de ziekte van Scheuermann.

Pijn boven in de rug kan worden veroorzaakt door afwijkingen in verschillende organen en lichaamsdelen. Zo kan de klacht bijvoorbeeld veroorzaakt worden door aandoeningen van het hart. Hoge rugpijn moet daarom altijd serieus genomen worden.

Oorzaken hoge rugpijn

Hieronder een lijst met oorzaken van hoge rugpijn. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak hoge rugpijn krijgt.

Wat kun je zelf doen?

Als de hoge rugpijn opeens ontstaat en zeer heftig is, raadpleeg dan direct een arts.

Hoge rugpijn kan worden tegengegaan met pijnstillers. Neem bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers hebben namelijk meer bijwerkingen. Helpen pijnstillers niet raadpleeg dan de huisarts.

Wat kan de arts doen?

De arts zal eerst willen weten wat de oorzaak van de hoge rugpijn is. Om daarachter te komen zal de arts vragen stellen. Ook kan lichamelijk onderzoek worden gedaan. Als dan nog niet duidelijk is wat de oorzaak is zal aanvullend onderzoek worden aangevraagd. Dat kan bloedonderzoek en/of beeldvormend onderzoek zijn.

Engelse vertaling

pain in the upper back, high back pain, pain in the upper part of the back

Synoniemen voor hoge rugpijn zijn pijn boven in de rug, pijn hoog in de rug, hoge spit, pijn tussen de schouders, pijn in de bovenrug, pijn bovenin de rug, hoge spit


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 29 januari 2017

1 gedachte over “Hoge rugpijn”

  1. Erg informatief. Ik wist dat het zoveel oorzaken kon hebben. Ik heb jaren last gehad van lage rugpijn en kine heeft goed geholpen. Op symptomen te verminderen neem ik pijnstillers of smeer ik een Cannaderm verwarmende gel tegen rugpijn. Gezond eten is ook erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven