Heesheid

Bijgewerkt op 21 januari 2020

Heesheid als symptoom

De meeste mensen hebben wel eens een hese stem gehad, bijvoorbeeld ten gevolge van een verkoudheid die ‘op de keel slaat’, of doordat ze hun stem overbelast hebben. Er zijn echter ook andere – meer serieuze – oorzaken voor heesheid.  Daarom is het van belang om bij heesheid die langere tijd aanhoudt een arts te raadplegen.

heesheid
heesheid

De medische term voor heesheid is ‘dysfonie’.

Oorzaken heesheid

Er zijn veel verschillende oorzaken voor heesheid. Meestal gaat het om een aandoening van het strottenhoofd zelf, zoals een ontsteking van het strottenhoofd of beschadiging van het strottenhoofd, bijvoorbeeld door beademing tijdens een operatie. Soms is er sprake van druk op het strottenhoofd van buitenaf, bijvoorbeeld door een gezwel (tumor), of is een zenuw aangetast die de stembanden aanstuurt. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen heesheid veroorzaken. Het gaat dan meestal om geneesmiddelen die geïnhaleerd (ingeademd) worden.

Een uitgebreid overzicht van aandoeningen die heesheid kunnen geven staat onder aan deze webpagina vermeld.

Behandeling heesheid

De behandeling van een hese stem is afhankelijk van de oorzaak.

Lijst met oorzaken heesheid

Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken voor een hese stem. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak last krijgt van heesheid.

Synoniemen

Andere namen voor heesheid zijn hese stem, dysfonie en hees zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven