Grote baby

Bijgewerkt op 20 augustus 2021

Wanneer wordt gesproken van een ‘grote baby’?

Met een opvallend grote baby wordt bedoeld een baby die opmerkelijk lang en zwaar is. Op het consultatiebureau worden lengte en gewicht van de baby gemeten. Een baby wordt als opvallend groot beschouwd als deze bij de 5% grootste baby’s hoort. De medische term voor een grote baby is ‘macrosomie’.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt al voor de geboorte vastgesteld dat sprake is van een opmerkelijk grote baby. Dat gebeurt dan tijdens het maken van een zwangerschapsecho. In dat geval spreken artsen van foetale macrosomie.

Oorzaken grote baby

Er zijn verschillende redenen waarom een baby opvallend groot kan zijn. In de eerste plaats kan er sprake zijn van een van nature grote baby. Hierbij is dus geen sprake is van een afwijking.

De meest voorkomende aandoening die kan leiden tot een versnelde groei van het ongeboren kind is zwangerschapsdiabetes. Hierbij krijgt de moeder suikerziekte tijdens de zwangerschap. Deze aandoening – ook wel zwangerschapssuiker genoemd – komt vrij vaak voor. Veel baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn opvallend groot.

Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen van het kind die kunnen leiden tot macrosomie. Het gaat hier om syndromen die gepaard kunnen gaan met bovenmatige groei van het ongeboren kind. Voorbeelden zijn het syndroom van Beckwith-Wiedemann, het syndroom van Perlman en het MOMO-syndroom.

Ten slotte kan het zo zijn dat er een vergissing is gemaakt bij het bepalen van de zwangerschapsduur. Het ongeboren kind kan dan voor de zwangerschapsduur groter lijken dan het daadwerkelijk is.

Andere talen

Engelse vertaling

macrosomia, large for gestational age

Duitse vertaling

Makrosomie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven