Groene nagel

Groene nagel

Een groene verkleuring van de nagel komt niet zo vaak voor. Meestal gaat het om een gedeeltelijke verkleuring van de nagel of het nagelbed. Een volledig groen gekleurde nagel is zeldzaam. De medische term voor groene verkleuring van de nagel(s) is chloronychia.

groene verkleuring nagel
groene nagel

Oorzaken groene nagel

Er zijn een paar aandoeningen waarbij een groene verkleuring van de nagel voor kan komen:

Infectie van het nagelbed door de Pseudomonas-bacterie

Het nagelbed kan geïnfecteerd raken door een bacterie die Pseudomonas aeruginosa wordt genoemd. In de engelse taal wordt ook wel gesproken van het ‘green nail syndrome‘.

De kans op het krijgen van een dergelijke infectie is verhoogd bij:

  • mensen die vaak met de handen in de grond werken (bijvoorbeeld tuinieren)
  • mensen waarvan de handen vaak of langdurig in water ondergedompeld zijn
  • gebruik van kunstnagels

Kijk voor meer informatie over deze aandoening op de webpagina over het groene nagel syndroom.

Infectie van het nagelbed door een schimmel

Een groene verkleuring van de nagel(s) komt soms voor bij een Candida-infectie van het nagelbed. Ook deze schimmelinfectie zal eerder ontstaan bij blootstelling van de vingers aan vocht en/of het gebruik van kunstnagels.

Psoriasis

Ook bij mensen met psorias kan een groene verkleuring van de nagel(s) voorkomen. In dat geval zijn er meestal ook andere symptomen die passen bij psoriasis, bijvoorbeeld schilferende plekken aan de ellebogen, knieën of op het behaarde hoofd, of putjes in de nagels.

Gele nagel syndroom

Dit is een heel zeldzame aandoening. Zoals de naam al zegt zijn de nagels meestal geel verkleurd. Soms kan dit echter ook een geel-groene of groene verkleuring van de nagel(s) geven. Daarnaast is er vaak sprake van lymfoedeem en verwijding van de luchtwegen (bronchiëctasiën).

Wat doen bij een groene nagel

De behandeling van een groen verkleurde nagel is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Raadpleeg hiervoor uw huisarts of huidarts (dermatoloog).

Voorkomen groene nagels

De beste manier om het ontstaan van groene verkleuring van de nagels te voorkomen is door ze te beschermen tegen blootstelling aan vocht. Dat betekent dus voorkomen van blootstelling aan water of het dragen van handschoenen bij tuinieren en dergelijke bezigheden.

Synoniemen

Andere namen voor groene nagel zijn groene verkleuring van de nagel, groene plekken op de nagel, groene nagels, groene verkleuring van de nagels en chloronychia.

1 gedachte over “Groene nagel”

  1. Ik heb ook een Vingerduim nagel die een beetje groen van kleur eruit ziet en als ik nu die groene Vingerduim nagel niet laat verzorgen. Wat gaat dat op langer termijn geven van ziekte ? !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven