Gezichtspijn

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Gezichtspijn als symptoom

Gezichtspijn is een niet zo vaak voorkomend symptoom. Het kan voorkomen bij uiteenlopende aandoeningen. Meestal gaat het om goedaardige aandoeningen. Heel soms zal een kwaadaardige aandoening de pijn in het gezicht veroorzaken. De pijn kan mild zijn maar ook zeer heftig, zoals bijvoorbeeld bij trigeminusneuralgie. De medische term voor gezichtspijn is ‘faciale pijn’ of ‘facialgie’.

pijn in het gezicht

Oorzaken van gezichtspijn

Pijn in het gezicht wordt meestal veroorzaakt door aandoeningen in het hoofd, zoals de neusbijholten. Soms kan gezichtspijn worden veroorzaakt door aandoeningen buiten het hoofd, zoals bijvoorbeeld de longen.

Onderaan deze webpagina staat een uitgebreid overzicht van oorzaken van gezichtspijn (‘gezichtspijn – differentiaal diagnose‘).

Behandeling gezichtspijn

Wat kun je zelf doen?

Zoals bij de meeste pijnen kan in eerste instantie paracetamol worden genomen. Als paracetamol niet helpt kan een pijnstiller uit de groep van de NSAID’s worden genomen. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn ibuprofen en naprosyne. Langdurig gebruik van deze middelen kan echter vervelende bijwerkingen geven.

Als de pijn aanhoudt, ondraaglijk is, of gepaard gaat met andere klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wat kan de arts doen?

De arts zal willen weten wat de pijn veroorzaakt. Om daarachter te komen zal de huisarts vragen stellen en eventueel lichamelijk onderzoek doen. Ook kunnen laboratoriumonderzoek en/of beeldvormend onderzoek worden aangevraagd.

Als hiermee een oorzaak is gevonden zal een behandeling worden gekozen die de oorzaak aanpakt. Als geen oorzaak wordt gevonden kan de huisarts doorverwijzen naar een specialist. Patiënten met gezichtspijn worden meestal doorverwezen naar een KNO-arts of een neuroloog.

Engelse vertaling

facial pain

Synoniemen

Andere namen voor gezichtspijn zijn pijn in het gezicht, pijn aan het gezicht, gezichtspijn, aangezichtspijn, facialgie, pijn in het aangezicht, pijn in het gelaat, gelaatspijn, faciale pijn, pijn gezicht, en pijn aangezicht.


Gezichtspijn – differentiaal diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreid overzicht van aandoeningen die pijn in het gezicht kunnen geven. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die reden gezichtspijn krijgt.

Veel voorkomende oorzaken van gezichtspijn: >1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van gezichtspijn: <1.000/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van gezichtspijn: <10/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 21 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven