Gewichtsverlies

Gewichtsverlies als symptoom

Veel mensen willen graag afvallen omdat ze overgewicht hebben. Het kan echter ook voorkomen dat gewichtsverlies optreedt zonder dat dat de bedoeling is. Er kan dan sprake zijn van een onderliggende ziekte. Afvallen is dan een symptoom van een ziekte.

gewichtsverlies als symptoom

Oorzaken gewichtsverlies

Bij gewichtsverlies als symptoom van een ziekte zullen artsen vaak denken aan depressie, vochtverlies (door diarree en/of braken), kanker en ziekten van de schildklier. Er zijn echter nog veel meer aandoeningen waarbij gewichtsverlies kan optreden.

De meeste aandoeningen die tot gewichtsverlies kunnen leiden doen dat vanwege één van de volgende redenen:

De lijst onder aan deze pagina geeft een uitgebreid overzicht met meer dan 500 ziekten en aandoeningen die kunnen leiden tot gewichtsverlies.

Engelse vertaling

weight loss

ICD10-code

R63.4

Synoniemen

Andere namen voor gewichtsverlies zijn ongewenst gewichtsverlies, afvallen, gewichtsafname, ongewenst afvallen, ongewenste gewichtsafname, afgevallen, afname lichaamsgewicht, afname van het lichaamsgewicht, afname in lichaamsgewicht, verlies van lichaamsgewicht, onverklaarbaar gewichtsverlies, lichter worden, afgenomen lichaamsgewicht, afgenomen gewicht, gewicht verliezen, flink afvallen, en snel afvallen.


Gewichtsverlies – differentiaaldiagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken van gewichtsverlies. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak zal afvallen.

Zeer vaak voorkomende oorzaken van gewichtsverlies: >10.000/jaar

Vaak voorkomende oorzaken van gewichtsverlies: >1.000/jaar

Regelmatig voorkomende oorzaken van gewichtsverlies: >100/jaar

Zeldzame oorzaken van gewichtsverlies: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van gewichtsverlies: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van gewichtsverlies: <1/jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven