Euforie

Bijgewerkt op 22 februari 2020

Wat is euforie?

Euforie is een gevoel van intens geluk en optimisme. De meeste mensen kennen dit als een normaal gevoel dat je overkomt als er je iets bijzonder leuks meemaakt, of als je een belangrijke prestatie of overwinning hebt bereikt. Daarnaast zijn er mensen die een eufoor gevoel nastreven door het gebruik van paddo’s of drugs. Maar een gevoel van euforie kan ook voorkomen als verschijnsel bij bepaalde ziektes, en als werking of bijwerking van bepaalde geneesmiddelen.

euforie

Welke oorzaken zijn er?

Een gevoel van euforie ontstaat door de werking van bepaalde stofjes in de hersenen. Het gaat dan met name om dopamine. Dopamine is een zogenaamde ‘neurotransmitter’. Neurotransmitters zijn stofjes die in hersenen en zenuwen zorgen voor de prikkeloverdracht tussen de hersen- en zenuwcellen. Als dopamine in bepaalde delen van de hersenen in verhoogde mate aanwezig is ontstaat het gevoel van euforie.

Hieronder een overzicht van aandoeningen en condities waarbij gevoelens van euforie voorkomen als kenmerk van de aandoening of conditie. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een gevoel van euforie beleeft.

Engelse term

euphoria

Synoniemen

overdreven vrolijk, eufoor, opgewekt voelen, vrolijk, opgewekt, overdreven opgewekt, eufore stemming, plezier, gevoelens van plezier, milde euforie, gevoel van euforie, overdreven goede stemming, verhoogde stemming, euforie, eufoor, eufore stemming, zeer goede stemming, opvallend goed gehumeurd, overdreven goed humeur, overdreven opgewekte stemming, onnatuurlijk vrolijk gedrag, eufore stemming, eufoor, euforisch, eufoor gevoel, euforisch gevoel, euforie, zich zeer opgewekt en vrolijk voelen, verheven stemming, overdreven optimistisch, overdreven enthousiast, gevoel van euforie, euforische gemoedstoestand, opgewekte stemming, gevoel van euforie, gevoel van grenzeloze liefde en geluk

Scroll naar boven