Eten zakt niet goed

Eten zakt niet goed (passageklachten)

Met het symptoom ‘eten zakt niet goed’ wordt bedoeld een gevoel dat het voedsel – na het doorslikken – blijft hangen achter het borstbeen (in de slokdarm). Artsen gebruiken voor deze klacht vaak de term ‘passageklachten’.

Deze klacht wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing in de slokdarm. Een dergelijke vernauwing kan het gevolg zijn van een afwijking in de slokdarm zelf maar kan ook worden veroorzaakt door iets dat van buiten op de slokdarm drukt.

Oorzaken ‘eten zakt niet goed’

Hieronder een lijst van oorzaken voor passageklachten. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van een gevoel dat het eten niet goed zakt.

Diagnostiek passageklachten

Om te achterhalen wat de oorzaak is van de passageklachten zal meestal een maagonderzoek (gastroscopie) of een slikfoto (röntgenfoto na drinken van contrastvloeistof) worden gedaan.

Engelse term

(o)esophageal dysphagia

Synoniemen

oesofageale dysfagie, gevoel dat het voedsel niet goed zakt, gevoel dat het eten niet goed passeert, voedselpassagestoornis, gevoel dat het voedsel slecht zakt, voedselpassagestoornis, passagestoornis, voedsel passeert niet goed, voedsel blijft hangen, passageklachten, voedsel zakt slecht, voedsel zakt niet goed, voedsel wil niet goed zakken, passagestoornis, passagestoornissen, voedselimpactie, passageproblemen, pijn in de borstkas na doorslikken hap, voedsel blijft steken, voedsel zakt slecht, pijn achter het borstbeen na slikken van voedsel, voedsel zakt niet goed, obstructie van voedselpassage, voedsel wil niet goed passeren, gevoel van niet goed passeren van het voedsel, voedsel wil niet zakken, voedsel wil niet goed zakken, eten zakt niet goed, eten blijft steken, gevoel dat het voedsel niet goed passeert


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 januari 2017

4 gedachten over “Eten zakt niet goed”

 1. Ondersteboven drinken verhelpt dit meteen .

  Neem een slok , buig voorover zodat je slokdarm “ondersteboven” hangt en slik de drank door en kom weer overeind .Binnen een paar tellen zakt het voedsel.

  Beantwoorden
 2. Dat heb ik ook neem 2 happen bv van het avondeten,en kan dan niet verder eten.Moet dan eerst overgeven er komen dan veel slijmdraden mee.daarna kan ik soms weer gewoon verder gaan met eten .maar het gebeurt regelmatig dat ik toch niet verder kan eten,en nog een keer moet overgeven.Het gevoel is alsof het achter op mijn Long blijft steken gek genoeg.Wat zou dat toch zijn.niemand zoals doktoren weten niet wat het is.

  Beantwoorden
 3. Mijn eten slik ik gewoon door en dan blijft mijn eten steken terhoogte van middenrif . Als ik dan het niet kan door drinken heb ik het gevoel dat ik stik . En als ik geen drinken heb moet ik het uitbraken want het blijft gewoon ergens vast zitten !! Bij een tweetal maal dat mijn voeding gezakt is,kan ik gewoon terug eten .

  Beantwoorden

Plaats een reactie