Droge vagina

Wat is een ‘droge vagina’?

Met ‘droge vagina’ of ‘vaginale droogheid’ wordt bedoeld dat onvoldoende slijm wordt aangemaakt in de vagina. Dit kan leiden tot klachten als jeuk aan de vagina, geïrriteerde vagina, en een brandend gevoel of pijn aan de vagina. Door deze klachten kan ook het vrijen pijnlijk en onaangenaam zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Vaginale droogheid komt zeer vaak voor. Ongeveer eenderde van de vrouwen krijgt rond de overgang (menopauze) te maken met een droge vagina. Na de overgang loopt dit percentage nog verder op.

droge vagina - toename incidentie met leeftijd en overgang

Wat is de oorzaak?

Vaginaal vocht wordt vooral aangemaakt door kliertjes in de baarmoedermond. Daarnaast dragen ook de kliertjes van Bartholin bij aan het vochtig houden van de vagina. De aanmaak van vaginaal vocht wordt bevorderd door vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen). Door seksuele opwinding neemt de aanmaak van vaginaal vocht toe. Hierdoor kan de penis van de man de vagina makkelijker penetreren.

vaginale droogheid - uitleg over bevochtiging vagina
Bron: http://www.34-menopause-symptoms.com

Als onvoldoende vaginaal vocht wordt aangemaakt ontstaat vaginale droogheid.

Overgang (menopauze)

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van vaginale droogheid. De meest voorkomende oorzaak is de overgang (menopauze). In de menopauze neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af. Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die zorgen voor een gezond vaginaslijmvlies. Ook wordt door oestrogenen de bevochtiging van het vaginaslijmvlies bevorderd.

Op middelbare leeftijd neemt de aanmaak van oestrogenen in het lichaam af. Vooral rond de overgang is deze afname sterk. De kliertjes die zorgen voor bevochtiging van vaginale slijmvlies worden hierdoor minder geprikkeld. Het gevolg is een droge vagina.

Overige oorzaken

Er zijn echter nog andere oorzaken voor het optreden van een droge vagina.

Behandeling droge vagina

De behandeling van een droge vagina is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de vaginale droogheid wordt veroorzaakt door de overgang zijn er een aantal producten die de klachten kunnen verminderen. Wordt de droogheid veroorzaakt door een ziekte, dan is het verstandig om dit met de behandelend arts te bespreken. Behandeling van de onderliggende ziekte is dan in eerste instantie de aangewezen behandeling.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn tegenwoordig verschillende zelfzorgproducten op de markt die vaginale droogheid tegengaan. Ten eerste zijn er glijmiddelen (lubricantia) die gebruikt kunnen worden tijdens het vrijen. Daarnaast zijn er ook producten die de aanmaak van lichaamseigen vaginaal slijm stimuleren.

Glijmiddelen (lubricantia)

Er zijn zeer veel fabrikanten die glijmiddelen aanbieden. Deze variëren van minder dan 10 euro tot meer dan 30 euro. Kijk op onze webpagina over glijmiddelen voor meer informatie. Als pijn tijdens vrijen het belangrijkste probleem is kunnen condooms met extra glijmiddel worden gebruikt.

Producten die bevochtigen en beschermen

Het gaat hier om producten waarvan gezegd wordt dat ze de lichaamseigen aanmaak van vaginaal slijm bevorderen en/of de conditie van het vaginaslijmvlies vebeteren.

  • Multi-Gyn LiquiGel – dit product is gebaseerd op plantaardige stoffen. Het werkt direct bevochtigend maar stimuleert ook de aanmaak van vocht door het lichaam zelf. Voor meer informatie over dit product kunt u onze webpagina over Multi-Gyn LiquiGel bezoeken.
Multi-Gyn LiquiGel - behandeling droge vagina
Multi-Gyn LiquiGel
 
  • Vagisan VochtCrème – dit middel werkt bevochtigend maar daarnaast bevat het lipiden die de conditie van het vaginaslijmvlies verbeteren.
Vagisan vochtcrème - behandeling droge vagina
Vagisan VochtCrème
  • Premeno Duo – dit product bestaat uit vaginale ovules (zetpillen) met hyaluronzuur. Een verpakking bestaat uit 10 ovules met elk 5 mg hyaluronzuur.
Premeno Duo vaginaal ovules - behandeling droge vagina
Premeno Duo vaginaal ovules

Wat kan de arts doen?

De arts kan onderzoeken wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van de vaginale droogheid. Bij onderzoek van de vagina is vaak sprake van roodheid van de vagina en verdunning van het vaginale slijmvlies. Dit wordt ‘vaginale atrofie’ genoemd. Meestal is vaginale atrofie het gevolg van een afname van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen).

Als vaginale atrofie leidt tot irritatie en ontsteking van het vaginaslijmvlies wordt gesproken van ‘atrofische vaginitis’.

Bij vaginale atrofie en atrofische vaginitis kan de arts besluiten om geneesmiddelen voor te schrijven die vrouwelijke geslachtshormonen bevatten. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn:

  • Estradiol vaginale tablet (Vagifem) – Vagifem is een tablet voor vaginaal gebruik. Het bevat estradiol. Estradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon. Vagifem stimuleert daardoor op natuurlijke wijze de opbouw en functie van het vaginale slijmvlies.
  • Estradiol tabletten – Er zijn ook tabletten met estradiol die gewoon via de mond worden ingenomen. Deze tabletten worden voorgeschreven aan vrouwen met overgangsklachten. Voorbeelden van deze middelen zijn Estrofen, Progynova, en Zumenon. Er zijn ook merkloze versies van deze producten beschikbaar.

Engelse vertaling

vaginal dryness

Verder lezen / Referenties

  • K Young, ‘Know how to use vaginal moisturizers and lubricants’ gepubliceerd in 2015 door University Health Network.

Synoniemen

Andere namen voor een droge vagina zijn droge schede, vaginale droogheid, schraal slijmvlies van de vagina, niet vochtig worden van de vagina tijdens sex, schrale vagina, droog gevoel aan de vagina, droog vaginaslijmvlies, droge slijmvliezen van de vagina, en vagina wordt niet vochtig bij seksuele opwinding.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven