Draaiduizeligheid

Bijgewerkt op 12 juni 2021

Wat is draaiduizeligheid?

Bij de klacht ‘duizeligheid‘ moet onderscheid worden gemaakt tussen een ‘licht gevoel in het hoofd’ en ‘draaiduizeligheid’. Van draaiduizeligheid wordt gesproken als iemand het gevoel heeft dat de wereld om hem/haar heen draait. Dit kan een zeer onaangenaam gevoel geven en gepaard gaan met misselijkheid en braken. Ook kan het leiden tot evenwichtsstoornissen.

De medische term voor draaiduizeligheid is ‘vertigo’.

Oorzaken draaiduizeligheid

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van draaiduizeligheid. Veel van deze oorzaken hebben te maken met een afwijking in het binnenoor. In het binnenoor zit namelijk het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan moet ervoor zorgen dat wij onze balans houden.

Hieronder een lijst van mogelijke oorzaken van draaiduizeligheid. Achter elke oorzaak staat een getal. Het getal is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die reden draaiduizeligheid krijgt.

Veel voorkomende oorzaken draaiduizeligheid >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken draaiduizeligheid <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken draaiduizeligheid <100/jaar

Wat doen tegen draaiduizeligheid?

Er is geen behandeling die voor alle vormen van draaiduizeligheid werkt. Om de juiste behandeling te bepalen zal eerst de oorzaak achterhaald moeten worden.

Engelse vertaling

vertigo

ICD10-code

R42

Synoniemen

Andere naam voor draaiduizeligheid zijn draaierigheid, draaiduizelingen, draaiierig in het hoofd, draaierig in het hoofd, gevoel dat de omgeving draait, draaiduizelig, draaierig gevoel in het hoofd, draaiierig gevoel in het hoofd, gevoel alsof de wereld draait, gevoel alsof de wereld rondtolt, dizzy, draaierigheid, draaiierig gevoel in het hoofd, draaierig in het hoofd, draaiierig in het hoofd, vertigo, het gevoel dat je zelf of je omgeving ronddraait, gevoel alsof de wereld draait, gevoel alsof de omgeving draait, gevoel alsof je aan ‘t rondtollen bent, duizelingen, gevoel alsof je ronddraait, en illusie dat de omgeving beweegt ten opzichte van het individu of omgekeerd.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven