Donkere verkleuring van de huid

Bijgewerkt op 14 februari 2022

Donkere verkleuring van de huid

Een donkere verkleuring van de huid komt natuurlijk voor door blootstelling van de huid aan zonlicht. Daarnaast kan het voorkomen als symptoom van huidaandoeningen, hormonale aandoeningen, stofwisselingsziekten, nierziekten en als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Op deze pagina een overzicht van mogelijke oorzaken.

De medische term voor een donkere verkleuring van de huid is ‘melanodermie’. Melanodermie is niet hetzelfde als ‘hyperpigmentatie’. Bij hyperpigmentatie wordt de donkere verkleuring veroorzaakt door het huidpigment (melanine). Bij melanodermie kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan de huidverkleuring.

Oorzaken donkere verkleuring van de huid

Hieronder een lijst van oorzaken voor het donker worden van de huid. Het gaat hier om oorzaken van een verkleuring van de gehele huid of grote delen van de huid. Dus niet van beperkte delen van de huid. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak een donkere verkleuring van de huid krijgt.

Zeer zeldzame oorzaken van een donkere verkleuring van de huid (<10/jaar)

Synoniemen

Andere namen die worden gebruikt voor een donkere verkleuring van de huid zijn donkere huid, donkere verkleuring huid, zeer donkere huid, bronzen van de huid, donkere huidskleur, hyperpigmentatie, donker worden van de huid, donkerder worden van de huid, bruin getinte huid, melanodermie, en donkerverkleuring van de huid.

Engelse vertaling

dark discoloration of the skin, hyperpigmentation of the skin

Scroll naar boven