Dikke voeten

Bijgewerkt op 29 november 2021

Dikke voeten – Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van dikke voeten. De meest voorkomende oorzaak is oedeem. Meestal gaat het om oedeem tijdens de zwangerschap of oedeem doordat het hart het bloed slecht doorpompt. Dit laatste wordt hartfalen genoemd. De oorzaken van gezwollen voeten beiderzijds zijn anders dan die van een gezwollen voet aan één kant.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal willen weten wat de oorzaak van de gezwollen voeten is. Pas dan kan de juiste behandeling worden gekozen. Om erachter te komen wat de oorzaak van de zwelling van de voeten is zal de arts vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen. Eventueel kan ook nog aanvullend onderzoek worden aangevraagd, zoals laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts vooral letten op verschijnselen van hartfalen, zoals verhoogde centraal veneuze druk, vergrote lever, en crepitaties over de longen.

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek zal worden gekeken naar afwijkingen die ontstaan bij nierziekten, zoals een verhoogd creatinine gehalte. Bij urineonderzoek zal worden gekeken of er sprake is van een verhoogd eiwitgehalte in de urine. Dit wordt proteïnurie genoemd.

Engelse vertaling

swelling of the feet


Dikke voeten – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreid overzicht van oorzaken voor het symptoom ‘dikke voeten’. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak dikke voeten krijgt.

Vaak voorkomende oorzaken van dikke voeten: >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van dikke voeten: <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van dikke voeten: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van dikke voeten: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van dikke voeten: <1/jaar

Synoniemen

Andere termen voor dikke voeten zijn gezwollen voeten, voeten gezwollen, opgezwollen voeten, voeten opgezwollen, zwelling voeten, zwelling van de voeten, dikke voeten beiderzijds, en beiderzijds dikke voeten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 januari 2018


Scroll naar boven