Dik onderbeen

Bijgewerkt op 12 december 2023

Dik onderbeen – Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van een dik onderbeen. De meest bekende oorzaak is een trombosebeen. Daarnaast is ophoping van vocht in het onderbeen een veel voorkomende oorzaak. Meestal ontstaat dat doordat de bloedvaten in het onderbeen het bloed niet meer goed afvoeren richting het hart. Hierdoor treedt vocht vanuit het bloed in de weefsels. Daar hoopt het zich op. Zo ontstaat zwelling van het onderbeen.

Verder kan een opgezwollen onderbeen worden veroorzaakt door een kneuzing, lymfoedeem, infectie of bloeding. Zeldzamere oorzaken voor zwelling van het onderbeen zijn kneuzing, een botbreuk en een gezwel in het onderbeen.

Op de foto hieronder wordt de zwelling van het rechter onderbeen veroorzaakt door lymfoedeem.

dik onderbeen door lymfoedeem
dik onderbeen door lymfoedeem (bron: Von Abdullah Sarhan)

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken voor een dik onderbeen onderaan deze webpagina (dik been – differentiaaldiagnose).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om te achterhalen wat de oorzaak van het dikke onderbeen is kan de arts (1) vragen stellen, (2) lichamelijk onderzoek doen, en (3) aanvullend onderzoek aanvragen. Het aanvullend onderzoek kan laboratoriumonderzoek en/of beeldvormend onderzoek zijn.

Interview met de patiënt

De arts zal vragen hoe lang het onderbeen al dik is, of er iets gebeurd is waardoor het been dik is geworden, en of er andere klachten zijn.

De meest voorkomende oorzaak voor een opgezwollen been is trombose. De arts zal daarom vragen naar risicofactoren voor trombose, zoals bedlegerigheid, operatie en/of gebruik van de anticonceptiepil. Ook kanker verhoogt de kans op het krijgen van trombose.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts beoordelen of het onderbeen pijnlijk is, warm aanvoelt en/of of het onderbeen rood verkleurd is. Ook zal worden gekeken of er sprake is van spataderen.

Als de arts ‘putjes’ kan drukken in het onderbeen wijst dat op oedeem als oorzaak van de zwelling. Vaak zal oedeem leiden tot zwelling van beide onderbenen.

Bloedonderzoek

De arts kan besluiten om bloedonderzoek aan te vragen. Als de ontstekingswaarden daarin verhoogd zijn wijst dat op een ontsteking of infectie als oorzaak van de zwelling.

Verhoogde d-dimeer waarde wijst op een trombosebeen als oorzaak van de zwelling.

Beeldvormend onderzoek

Als de arts vermoedt dat er sprake is van een trombosebeen zal meestal beeldvormend onderzoek worden aangevraagd. Met behulp van echo-doppler onderzoek kan een trombosebeen worden aangetoond.

Op een röntgenfoto van het onderbeen worden afwijkingen aan het skelet zichtbaar. Zo zal een botbreuk van het scheenbeen (tibiafractuur) zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Hetzelfde geldt voor een gezwel van het scheenbeen.

Oorzaken dik onderbeen – opgesplitst naar GESLACHT en LEEFTIJD

Synoniemen

Andere namen voor dik onderbeen zijn zwelling onderbeen, zwelling van het onderbeen, gezwollen onderbeen, en opgezwollen onderbeen.

Engelse vertaling

swelling of the lower leg, lower leg swelling


Dik onderbeen – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een lijst met oorzaken van een zwelling van het onderbeen. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks vanwege die oorzaak een dik been krijgt.

Veel voorkomende oorzaken dik onderbeen: >1.000/jaar

Zeldzamere oorzaken dik onderbeen: <1.000/jaar

Zeer zeldzame oorzaken dik been: <10/jaar


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven